ad-test-0
ad-test-2

Opinie. George Miloșan despre consecințele economice și strategice ale seismului din Taiwan

Știrea a zguduit lumea în toate sensurile. Un seism de 7,2 grade pe scara Richter a avut loc în Taiwan. Cutremurul, al doilea ca intensitate după cel din 1999 - 7,4 grade - a readus în discuție un subiect care periodic este analizat de experții pe segmentul industriei produselor strategice și redistribuției capacităților productive la nivel mondial. În cazul nostru, este vorba despre cel mai important producător de semiconductori din lume, mai ales în domeniul celor de înaltă rezoluție - sub 10 nanometri (a miliarda parte dintr-un metru) - cu 80-90% din piață.

Un Damocles … taiwanez

Taiwanul are însă două săbii ale lui Damocles deasupra capului: cutremurele periodice de mare intensitate și întențiile Beijingului de reunificare (pașnică) cu China continentală. Reamintesc faptul că semiconductorii sau cipurile, cum sunt numiți în general, sunt componente fundamentale în producția de electrocasnice, computere, telefoane mobile, autoturisme și, ceea ce este extrem de important în zilele noastre, de echipamente militare. Ca să nu mai vorbim de partea de hard a ceea numim în sens generic Inteligența Artificială (AI).

Taiwanul și transferul tehnologiei sale în străinătate

După marele seism din 1999 - mai ales în ultimii ani - au existat câteva inițiative de transfer al capacităților productive în afara insulei, preponderent în Statele Unite. În Arizona, de exemplu, se construiește un centru de producție cu o investiție de 12 miliarde dolari și finanțare parțial americană. Există însă o anumită rezistența a autorităților de la Taipei și chiar a producătorilor care doresc menținerea Taiwanului pe treapta de sus a podiumului mondial. De altfel, nici China nu privește cu ochi buni extinderea în străinătate - cu atât mai puțin în SUA - a producției de cipuri taiwaneze.

Colosul TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co) - primul producător al planetei, ca grup industrial privat - a investit sute de milioane de dolari în sisteme de securitate seismică după 1999, dar mai ales după cutremurul devastator din Japonia, din 2011, care a demonstrat necesitatea unei noi generații de astfel de sisteme. Clădirile și instalațiile de producție ale TSMC au fost proiectate pentru a rezista seismelor de peste 7 grade. Să vedem cum s-au comportat la 3 aprilie.

Consecințele imediate ale seismului

Cutremurul a constrâns producătorii să suspende procesul de producție pentru o perioadă determinată - între 4 și 12 ore în medie - și să evacueze personalul în afara clădirilor. La data când scriu aceste rânduri, efectele seismului nu sunt cunoscute în totalitate dar se știe că unele fluxuri tehnologice s-au blocat din cauza vibrațiilor. TSMC a precizat că doar două dintre centrele sale de producție au fost afectate: Hsinchu și Tainan. 70% din capacitatea productivă a revenit la normal în mai puțin de 12 ore iar sistemele de securitate și-au dovedit eficiența protejând în proporție de 100% instalațiile cheie. La Tainan, de exemplu - sediul producției de microcipuri de 3 și 5 nanomentri destinate telefoanelor mobile Apple și AI (Nvidia) - impactul a fost minim. Aparatele litografice cu raze ultraviolete - piese fundamentale ale producției, extrem de sensibile la vibrații - au funcționat normal în așa-numitele clean rooms, camere securizate unice în lume. Liu Chitong, directorul financiar al concernului United Microelectronics - al treilea producător mondial de cipuri - a admis că o parte a aparaturii tehnologice de producție și verificare s-a blocat în timpul cutremurului fără a preciza cât ar dura repunerea în funcțiune a instalațiilor.

Scurte concluzii

Economista Woei Chen de la filiala taiwaneză a UOB (United Overseas Bank din Sigapore), aprecia, la două zile după seism, că ,,impactul acestuia asupra producției de semiconductori pe insulă este limitat însă preocuparea producătorilor și beneficiarilor derivă din inexistența unui minim coeficient de predictibilitate a șocurilor naturale de acest tip’’.

Cantonarea producției mondiale de cipuri minuscule și extrem de eficiente într-o țară insulară expusă unor vulnerabilități ca cele pomenite mai sus poate avea repercusiuni asupra lanțului de aprovizionare global. Limitarea vremelnică a producției nu generează, ea însăși, o criză de proporții în cadrul așa-numitelor supply chains dar investițiile rapide în noi sisteme de securitate seismică vor determina o creștere a prețurilor pentru toți beneficiarii. Adică și pentru noi, ultimii din lanțul de cumpărători.

George Miloșan - Expert în geopolitică, geoeconomie, criminalitate organizată transfrontalieră și antiterorism, cu articole publicate în presa română și italiană.

About Author

ad-test-3