ad-test-0
ad-test-2

Angajatorii nu mai pot opera rețineri salariale pe baza deciziilor de imputare în cazul daunelor cauzate de angajați. Cum este reglementată imputarea în lumina noului cadru legal.

În urma unei recente decizii a Curții Constituționale a României (CCR) , se schimbă modul în care angajatorii pot opera rețineri salariale în situația în care angajații provoacă daune societății. Astfel, potrivit variantei actuale a Codului Muncii (modificat in urma deciziei CCR), angajatorii nu mai au dreptul să folosească deciziile de imputare pentru a reține o parte din drepturile salariale ale angajaților în cazul producerii de daune.

Aceasta înseamnă că, în absența consimțământului angajatului de a acoperi prejudiciul, angajatorul nu poate efectua rețineri salariale, iar imputarea trebuie realizată prin intermediul instanței de judecată.
Exemple de daune pentru care se imputa până acum din salariu: spargerea veselei de către chelnerii unui restaurant, stricarea unor utilaje în domeniul construcțiilor sau agriculturii, etc.
Codul Muncii stipulează că salariații sunt responsabili patrimonial pentru pagubele materiale cauzate angajatorului din vina și în legătură cu munca lor. În cazul în care angajatorul identifică o pagubă cauzată de angajat, poate solicita recuperarea contravalorii pagubei printr-o notă de constatare și evaluare. Cu toate acestea, contravaloarea pagubei recuperate nu poate depăși echivalentul a cinci salarii minime brute naționale și trebuie reținută în rate lunare, limitate la o treime din salariul lunar net al angajatului.
În ceea ce privește reținerile pentru daunele aduse angajatorului, acestea sunt permise doar dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă și exigibilă și a fost confirmată printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă.
Singura posibilitate de recuperare fără intervenția instanței ar fi atunci când angajatul este de acord cu imputarea și recunoaște vinovăția, dar în contextul unei relații de muncă în care există un raport de subordonare, angajatul poate simți presiunea de a accepta reținerile salariale pentru a-și păstra locul de muncă.
Decizia CCR are relevanță în acest sens, protejând angajații de abuzurile angajatorilor și asigurând că reținerile salariale sunt efectuate corect, conform legii.
Pentru mai multe informații sau întrebări suplimentare, cei interesați sunt încurajați să contacteze: tel (+4) 031 426 0745 sau la office@grecupartners.ro

About Author

ad-test-3