ad-test-0
ad-test-2

Roboții umanoizi ar putea afecta 35% din forța de muncă din sectorul manufacturier.

Companiile caută roboți care să semene oamenilor. Nu este un scenariu science fiction ci este realitatea. În anul 2023, companii importante precum Apptronik, Boston Dynamics și Tesla au prezentat roboți cu aspect umanoid pe care îi folosesc deja în fabricile lor. Iar trendul arată că acest tip de roboți au început să fie folosiți extensiv în diverse locuri din lume - de la depozite până la linii de producție în fabrici.

Noul robot al Agility Robotics, Digit, în valoare de 250.000 de dolari, îi ajută deja pe cei de la Amazon în depozitele sale, adăugându-se flotei sale de peste 750.000 de roboți care indeplinesc diverse sarcini dar nu au forma umană. ETF-ul Global X Robotics and Artificial Intelligence, care urmărește companiile de robotică, a înregistrat o creștere de aproximativ 38% în ultimul an, datorită acestei febre a roboților cu formă humanoidă.
Ce se ascunde în spatele acestei robo-revoluții? Avansurile în fabricație și costurile mai mici ale hardware-ului reduc prețul construirii sau cumpărării roboților capabili să desfășoare sarcini repetitive în diferite industrii. Prețul mediu de vânzare variază între 10.000 și 15.000 de dolari, făcându-i o investiție atrăgătoare pentru afaceri - mai ales pentru că mulți roboți actuali nu pot înlocui complet oamenii. Astfel, cererea alimentează finanțări masive pentru startup-urile de robotică - cu cele de robotică humanoidă obținând aproximativ 1,6 miliarde de dolari în ultimii cinci ani. Un exemplu remarcabil este Figure, care a obținut 675 de milioane de dolari de la investitori precum Jeff Bezos și Nvidia, în ciuda faptului că nu are încă un produs comercial.
Conform Interact Analysis, în 2023, 21% din depozite utilizau roboți într-o anumită măsură, față de 15% în 2018. Goldman Sachs prognozează că piața globală a roboților ar putea atinge 38 miliarde de dolari până în 2035, în timp ce Global X estimează că roboții cu formă humanoidă ar putea afecta, la nivel mondial, 35% din forța de muncă din sectorul manufacturier.

Avansurile recente în inteligența artificială (AI) și în viziunea computerizată ar putea permite roboților cu formă umană să abordeze sarcini mai complexe. Companiile de robotică își propun să realizeze acest lucru prin integrarea AI-ului pentru a îmbunătăți capacitățile acestora. OpenAI a anunțat o colaborare cu Figure pentru a aduce inteligența artificială de tip ChatGPT la roboții umanoizi, revoluționând modul în care îi folosim în viața noastră de zi cu zi și în industrie.

Roboții umanoizi sunt aici pentru a rămâne și vor continua să transforme mediul de lucru și viața cotidiană a oamenilor. Cu tehnologii avansate și investiții substanțiale, viitorul este într-adevăr unul robotizat, iar întreprinderile și consumatorii vor trebui să se adapteze pentru a profita la maxim de această revoluție.

Sursa foto: Shutterstock

About Author

ad-test-3