ad-test-0
ad-test-2

Enterprise Investors a strâns al noulea fond al firmei, cu o valoare de 498 de milioane de euro

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Compania de private equity Enterprise Investors a anunţat joi că a finalizat procesul de strȃngere de fonduri pentru Polish Enterprise Fund VIII (PEF VIII), al nouălea fond al firmei cu o valoare de 498 milioane euro, informează compania.

Fondul va finanţa achiziţia sau dezvoltarea companiilor de dimensiune medie din Polonia şi din Estul și Centru Europei. Limita stabilită iniţial a fondului a fost de 450 milioane de euro. Polish Enterprise Fund VIII este al doilea cel mai mare fond din istoria Enterprise Investors şi cel mai mare fond strȃns de EI de la începerea crizei globale. Peste 90% din capitalul angajat a provenit de la investitorii în fondurile precedente ale firmei, iar restul a provenit de la investitori noi. “La trei luni de la începerea procesului, fondul a fost suprasubscris.

Credem că succesul nostru se datorează performanţei solide de pȃnă acum şi importanţei pe care o acordăm investiţiilor responsabile”, a spus Jacek Siwicki, chairman şi preşedinte al Enterprise Investors, care a coordonat procesul de strȃngere de fonduri. PEF VIII are o bază puternică şi diversă de investitori, investitorii europeni constituind aproximativ 60% din fond, investitorii din USA - 30%, iar alte instituţii financiare globale – restul de 10%.

Fondul, ca şi predecesoarele sale, va investi în sectoarele impulsionate de convergenţa dintre consumul privat din ECE şi “vechea” UE, cum sunt produsele de consum şi retail, serviciile financiare şi medicale, în care EI are o experienţă substanţială Ȋn achizitii şi exituri. PEF VIII va investi şi în sectoare cu creştere indusă de costul de producţie competitiv şi de dezvoltarea regiunii, cum sunt producţia şi serviciile industriale sau IT. Noul fond se va concentra pe achiziţii de companii de dimensiune medie şi va oferi capital de creştere companiilor antreprenoriale dinamice.

PEF VIII va investi între 20 de milioane de euro și 75 de milioane de euro în companii consacrate pe piaţă. Firma ţinteşte să investească cel putin 50% din capitalul fondului Ȋn Polonia, care rămane ţara principală pentru investiţii. Enterprise Investors este activă din 1990 și a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde de euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde de euro în 138 companii din diverse sectoare și au vândut 125 de companii realizând încasări brute de 3,5 miliarde de euro.

Compania are birouri în New York, Varşovia, Bratislava, Bucureşti, Budapesta şi Praga.

 

Departamentul Economic, economic@mediafax.ro

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.
ad-test-3