Producătorul de materiale de construcții Macon va fi vândut, în 2018, către Xella

Polish Enterprise Fund V și Polish Enterprise Fund VI, fonduri de private equity administrate de Enterprise Investors (EI), au semnat un acord pentru vânzarea grupului Macon, unul dintre cei mai mari producători de materiale de construcții din România, se arată într-un comunicat transmis marți.

Cumpărătorul este Xella Group, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat (BCA) și domenii conexe. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită, iar tranzacția este condiționată de obținerea aprobării Consiliului Concurenței, se menționează în comunicat. Încheierea tranzacției ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2018. Părțile implicate au convenit să nu ofere momentan detalii referitoare la tranzacție, până la finalizarea procedurilor. În 2006, Enterprise Investors a cumpărat Macon de la angajații și foștii manageri ai companiei. La momentul investiției, Macon era un important producător de materiale de construcții din România.

Doi ani mai târziu, EI a furnizat companiei Macon capital adițional pentru achiziția competitorului său, Simcor Group, un producător de materiale de construcții cu activitate în Transilvania. Cu sprijinul fondurilor EI, managementul Macon a fuzionat cele două entități creând un jucător de top în România. „În prezent, compania administrează patru puncte de producție și este producătorul numărul 1 de BCA și stâlpi de electricitate din țară dar și unul dintre cei mai importanți furnizori de var, elemente prefabricate și teracotă.

Compania estimează venituri de aproximativ 150 de milioane de lei (33 de milioane de euro) în 2017. Macon are 800 de angajați”, se mai arată în comunicat. „În vremurile tulburi ce au urmat crizei globale, deși sectorul construcțiilor a scăzut dramatic, Macon a reușit să își crească cota de piață printr-o continuă adaptare la noile condiții și câștigând noi piețe”, a declarat Dariusz Prończuk, managing partner la Enterprise Investors, care a coordonat această investiție. „Compania este într-o formă foarte bună și sunt optimist cu privire la oportunitățile sale de creștere în viitor”, a adăugat Șerban Roman, vicepreședinte Enterprise Investors, care coordonează activitatea firmei în România. „Prin achiziția grupului Macon, Xella devine unul dintre liderii pieței locale de materiale de construcții și principalul producător de BCA din România.

Xella devine un jucător important pe piața de var și elemente prefabricate din beton și își atinge obiectivul de a fi lider în piețe regionale, prin intermediul unor achiziții strategice”, a declarat Dr. Jochen Fabritius, CEO Xella Group. RTPR Allen & Overy a fost consultantul juridic al Enterprise Investors, iar PwC Romania a fost consultant M&A. Xella Group este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de materiale de construcții pentru zidărie din domeniul betonului celular autoclavizat și domenii conexe, cu vânzări de 1,5 miliarde de euro și 6.700 de angajați (începând din 2016).

Grupul are sediul în Duisburg, Germania, 97 de fabrici și numeroase centre de vânzare ȋn 30 de țări. Xella produce și comercializează în România zidărie premium din BCA sub marca YTONG, iar din 2013 și produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor. Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrală și de Est.

Activă din 1990, firma a strâns nouă fonduri cu un capital total care depășește 2,5 miliarde EUR. Aceste fonduri au investit 1,8 miliarde de euro în 139 de companii din diverse sectoare și au vândut 124 de companii realizând încasări brute de 3,6 miliarde de euro. Exiturile includ 34 de listări ale unor companii din portofoliu la bursele de valori din Varșovia, Praga și New York.

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.