ad-test-0
ad-test-2

10 trilioane de dolari au nevoie țările G7 pentru a-și moderniza forțele armate.

Elicopter

Potrivit Bloomberg Economics, țările G7 au o nouă prioritate. Ele au nevoie de peste 10 trilioane de dolari pentru a-și moderniza forțele armate. Recentele evenimente internaționale nu sunt doar semne ale tensiunilor geopolitice crescânde, ci și indicii ale unei schimbări majore în peisajul securității globale. Potrivit analistului-șef de geoeconomie al Bloomberg Economics, Jennifer Welch, aceste incidente marchează sfârșitul unei ere, sugerând că "pacea" post-Războiul Rece este pe cale să se epuizeze.

Din ianuarie 2022, cheltuielile de apărare din UE au crescut semnificativ, ajungând la 388 de miliarde de dolari și generând o creștere a comenzilor pentru marii contractori de apărare din regiune, depășind 300 de miliarde de dolari. Astfel, companii precum Rheinmetall, Saab, Leonardo, Rolls-Royce, Kongsberg Gruppen și BAE Systems au devenit printre cele mai performante acțiuni din lume, pe sectorul militar.

Lumea se confruntă cu o creștere a conflictelor, iar această tendință indică faptul că următorul eveniment major care va perturba ordinea mondială nu este o chestiune de "dacă", ci de "când". În fața acestor provocări iminente, pregătirea pentru necunoscut ar putea fi costisitoare.

Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, țările occidentale, mai ales membrii G7, ar putea avea nevoie, în următorul deceniu, de peste 10 trilioane de dolari pentru finanțare militară suplimentară pentru a-și moderniza forțele armate. Această sumă impresionantă reflectă o schimbare semnificativă în prioritățile și necesitățile de securitate ale lumii contemporane. Investitorii în obligațiuni se aliniază pentru a finanța războiul împotriva lui Putin iar teama de un război mondial îi urmărește pe titanii fondurilor speculative și pe factorii de decizie politică.
Potrivit sursei citate începe o eră prelungită de creștere a ratelor dobânzilor, care acum pare probabilă, mai ales dacă este cuplată cu cheltuieli de apărare semnificativ mai mari. Aceasta ar putea să alimenteze costurile datoriilor publice și să îngusteze opțiunile de finanțare din partea guvernelor pe alte domenii.
Modernizarea militară de amploare pe care o prevăd analiștii ar putea să definească următoarea etapă a securității globale și a business-urilor adiacente acestora

Funcționarii de apărare sugerează că statele membre NATO ar putea fi nevoite să-și dubleze cheltuielile de apărare de la 2% la 4% din PIB, un nivel comparabil cu cel din era Războiului Rece. Această creștere semnificativă a bugetelor de apărare este justificată de efortul de a ține pasul cu investițiile Rusiei, care cheltuie deja 4,4% din PIB pe apărare, și cu China, care planifică o creștere de 7,2% în acest an.

În timp ce Statele Unite, cu cel mai mare buget militar la nivel global, planifică doar o creștere de 1%, Europa începe să îmbrățișeze o abordare mai agresivă în privința cheltuielilor de apărare. Această schimbare de atitudine este determinată de proximitatea Europei față de conflictele majore, Ucraina și Israel.

Sursa foto Shutterstock

About Author

ad-test-3