ad-test-0
ad-test-2

Studiu: Aurul, petrolul și criptomonedele vor fi vedetele piețelor financiare în 2018

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Creșterea globală este de așteptat să ajungă la 3,6% în 2017 și la 3,7% în 2018, iar atenția investitorilor se va îndrepta către țiței, aur și criptomonede, arată o analiză a administratorilor portalului Admiral Markets. „Participanții la piață nu caută venituri sub formă de diferențial de dobândă, dividende sau randamente oferite de obligațiuni”, se arată în analiza citată. Redăm, în continuare, principalele prognoze lansate de Admiral Markets. Încetinirea ritmului de scădere pentru dolarul american „2017 a fost un an teribil pentru moneda de rezervă a lumii, dolarul.

În termeni procentuali, indicele dolarului american a suferit cel mai mare declin din 2003. Teoretic, această tendință de scădere a dolarului ar trebui să încetinească în 2018, deoarece oficialii Federal Reserve estimează că vor opera trei noi majorări de dobândă în 2018, deci așteptările de înăsprire sunt în mare măsură incluse deja în preț. În plus, dinamica politicii monetare va fi în centrul atenției în 2018 prin procesul de normalizare a bilanțului Băncii Centrale Europene (BCE) și o posibilă înăsprire a condițiilor monetare pusă în practică de Banca Japoniei.

Până la sfârșitul anului, dolarul s-ar putea tranzactiona în creștere față de dolarul australian, dar în scădere față de euro și yenul japonez”. Volatilitatea lirei sterline va crește și mai mult „Negocierile pe Brexit se dovedesc a fi chiar mai dificile decât se anticipase. Tensiunile dintre Irlanda și UE, pe de o parte, și Regatul Unit (UK), pe de altă parte, au fost extrem de dificil de rezolvat atunci când s-a discutat, spre exemplu, despre granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. În stadiul al doilea al discuțiilor negocierile se vor purta pe aspecte ce țin de schimburile comerciale, tarife vamale, sistemele de reglementare în transporturi și multe altele.

O stagnare a negocierilor între Marea Britanie și UE ar pune ambele părți sub presiune, dar cea mai mare povară ar cădea pe umerii Marii Britanii și lirei sterline care s-ar putea dovedi a fi una dintre cele mai volatile monede în 2018”. Datele fundamentele redevin pozitive pentru țiței „Prețul petrolului a încheiat anul 2017 în zona pragului de 60 de dolari pe baril, cel mai înalt nivel din ultimii 2 ani, și ar putea să crească în continuare odată cu creșterea cererii și reducerea coordonată a producției zilnice de către țările membre OPEC (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol) pentru reechilibrarea pieței.

Piața petrolului va fi ajutată în 2018 dacă economia globală va crește conform estimărilor, în timp ce accelerări ale dinamicii vor fi înregistrate in Europa, Japonia, SUA și în piețele emergente”.

Goana după aur se va înteți „Investitorii se așteaptă la un alt an pozitiv pentru aur în 2018, un semn proaspăt al anxietății care a însoțit raliul global din piețele de capital. Metalul prețios a avut cel mai bun an din 2010, stimulat de un dolar slăbit și de tensiunile politice din întreaga lume. Acum, în ciuda faptului că criptomonedele, cum ar fi Bitcoin, devin din ce în ce mai importante, iar Federal Reserve estimează trei creșteri ale dobânzii la dolar în acest an, estimările sunt ca aurul, activ de refugiu, să își continue tendința de creștere”.

Potențial de creștere a câștigurilor companiilor listate pe burse „Unii încep să se teamă că prețurile acțiunilor ar putea fi prea mari (în special în sectorul tehnologic) și că o mare parte din vestea bună pentru anul 2018 ar putea fi deja inclusă în preț de către participanții la piață. Profiturile companiilor din SUA au potențial de creștere ca urmare a reducerii impozitelor, în timp ce câștigurile importante si stabile reprezintă un aspect comun al piețelor de acțiuni dezvoltate și emergente”. Mai multe criptomonede își vor dubla valoarea „2018 va fi anul în care este posibil ca foarte multe criptomonede să se dubleze în valoare. Sigur, multe dintre aceste monede noi vor dispărea de pe piață.

Pe acest fond, nebunia cu criptovalutele seamănă cu nebunia de la start, pe steroizi. Noi companii se îndreaptă către lumea capitalului de risc, emit o monedă digitală proprie și nu au aproape nici o problemă la găsirea de investitori dispuși să se implice”.

Dan Straut, dan.straut@mediafax.ro

ad-test-3