ad-test-0
ad-test-2

Nike și Lenovo, printre companiile afectate de disputele comerciale dintre Statele Unite și China

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Un boicot al produselor americane în China ar afecta branduri precum Nike, General Motors, Ford Motor și Tiffany & Co, în timp ce sancțiunile americanilor ar pune presiune pe exportatorii chinezi de electronice precum Lenovo Group și ZTE Corp, potrivit Credit Suisse Group AG, citat de Bloomberg.

Din perspectiva Chinei, producătorii de electronice, haine și dispozitive casnice ar putea fi cei mai afectați dacă disputele comerciale ar accelera, din cauza unei mari părți a venitului care depinde de clienții americani, susține Reto Hess, reprezentant al Credit Suisse.

De exemplu, companii precum GoerTek Inc. și Regina Miracle International Holdings Ltd. câștigă mai mult de 70% din venituri din Statele Unite.

În schimb, dacă utilizatorii chinezi boicotează brandurile americane, cum au făcut cu cele japoneze în 2012, în urma unei dispute teritoriale, producătorii interni precum producătorul de mașini BYD Co. și compania de echipamente sportive Anta Sports Products Ltd., ar avea de câștigat, menționează Hess.

De asemenea, brandurile străine, care nu sunt din Statele Unite, ar putea câștiga cote de piață. „Consumatorii chinezi ar putea decide să cumpere o mașină germană în locul unei americane, sau o bluză Adidas, nu una Nike”, a explicat Hess.

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro

ad-test-3