Fotovoltaice

Prin adoptarea Net Zero Industry Act (NZIA), Uniunea Europeană deschide calea pentru un mediu de afaceri unificat și predictibil în sectorul producției de tehnologii curate. Scopul acestui act este de a spori competitivitatea și reziliența bazei industriale europene, precum și de a susține crearea de locuri de muncă de calitate și formarea unei forțe de muncă calificate, informează balkangreenenergynews.com

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o reglementare privind măsurile pentru consolidarea ecosistemului de producție a tehnologiilor cu zero emisii nete, cunoscută sub numele de Net Zero Industry Act. Intrând în vigoare, aceasta își propune să impulsioneze implementarea industrială a tehnologiilor necesare pentru atingerea obiectivelor climatice și energetice ale UE, poziționând-o ca lider în tehnologiile industriale verzi, conform anunțului.

Reducerea dependențelor și creșterea autonomiei strategice

Reglementarea are ca scop reducerea dependențelor celor 27 de state membre, consolidarea autonomiei strategice și sprijinirea creșterii economice și a creării de locuri de muncă. Împreună cu controversatul Act pentru Materii Prime Critice (CRMA) și reforma pieței de electricitate și gaze, NZIA face parte din Planul Industrial al Pactului Verde, lansat oficial de Comisia Europeană în februarie anul trecut. În același timp, reprezintă un răspuns la subvențiile masive pentru decarbonizare din Statele Unite prin Actul de Reducere a Inflației, deja în vigoare de mai mult de un an și jumătate, și la dominația Chinei la nivel mondial și în Europa într-o serie de sectoare.

Impulsionarea tehnologiilor verzi

În urma unor negocieri maraton, Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene au convenit să introducă condiții favorabile pentru investițiile în tehnologii verzi. NZIA simplifică procesul de acordare a permiselor pentru proiectele strategice și facilitează accesul pe piață pentru produsele tehnologice strategice. Măsurile adoptate ar trebui să îmbunătățească competențele forței de muncă europene și să stimuleze inovația. UE își propune să atingă o cotă de 15% din producția mondială în sectorul tehnologiilor cu zero emisii nete până în 2040. Obiectivul pentru capacitatea de producție a tehnologiilor cu zero emisii nete, cum ar fi panourile solare, turbinele eoliene, bateriile și pompele de căldură, este de 40% din necesarul intern. Un alt obiectiv este creșterea cotei la 15% din producția mondială până în 2040. Net Zero Industry Act stabilește o capacitate anuală de injecție de cel puțin 50 de milioane de tone de dioxid de carbon până în 2030 în situri de stocare geologică din UE.

Prevenirea Dependenței de actori externi

Prin crearea unui mediu de afaceri unificat și predictibil pentru sectorul producției de tehnologii curate, reglementarea va crește competitivitatea și reziliența bazei industriale interne și va susține crearea de locuri de muncă de calitate și o forță de muncă calificată, conform declarației Comisiei Europene. "Prin impulsionarea producției interne de tehnologii cu zero emisii nete, NZIA va reduce riscul de a înlocui dependențele de combustibili fosili cu dependențele tehnologice de actori externi," a adăugat Comisia.

Statele membre pot acum să sprijine tehnologii cu zero emisii nete, cum ar fi fotovoltaicele, energia eoliană, pompele de căldură, energia nucleară, hidrogenul, stocarea energiei în baterii și soluțiile pentru rețelele electrice prin stabilirea de proiecte strategice. Industriile energointensive precum cea a oțelului, chimică și a cimentului, care produc componente utilizate în tehnologiile cu zero emisii nete și investesc în decarbonizare, pot, de asemenea, beneficia de sprijin.

Sursa foto Shutterstock

About Author