Michael Jordan

Dacă în 2009 averea lui Michael Jordan era de 500 de milioane de dolari, șase ani mai târziu, a devenit miliardar. Astăzi, valoarea netă a lui Michael Jordan este de 2,6 miliarde de dolari și asta îl face cel mai bogat sportiv din lume și una dintre cele mai bogate celebrități, după Oprah Winfrey, Steven Spielberg sau Jami Gertz. 

Michael Jordan a devenit miliardar datorită cotei sale de proprietate în echipa de baschet a NBA-ului, Charlotte Hornets din care a cumpărat o cotă minoritară în 2006. În 2010, a plătit 175 de milioane de dolari pentru a-și majora cota la 80% iar apoi a crescut treptat cota sa la 90%, iar în iunie 2023 Michael a vândut Hornets pentru 3 miliarde de dolari.

În afară de investiția sa în Hornets, încă de la începutul carierei sale profesionale, principala sa sursă de venit continuu a provenit de la o singură companie: Nike. Primul său contract cu Nike a fost de 500 de mii de dolari pe an, timp de 5 ani. A fost cel mai mare contract de încălțăminte sportivă în acel moment, chiar dacă Michael Jordan nu purtase niciodată Nike în viața sa, pentru că își dorea foarte mult să semneze cu Adidas.

Cu cei 5% din venitul brut al mărcii Jordan, Michael Jordan va deveni din ce în ce mai bogat.

Brandul Jordan a fost lansat în aprilie 1985 iar atunci executivii Nike sperau că brandul va aduce 3 milioane de dolari în trei ani. În schimb, au realizat 126 de milioane de dolari chiar din primul an. Drept urmare, pe parcursul anilor, Michael Jordan a devenit incredibil de bogat. 

Dacă totul merge conform planului, până în 2034 cecul anual de redevență Nike al lui Michael Jordan va crește în fiecare an, iar proiecția pentru următorii 10 ani arată că acesta va crește semnificativ. În 2023, Michael a primit aproximativ 330 de milioane de dolari și cum marca Jordan are tendințe de creștere în veniturile Nike, se estimează că în 2034, cecul său anual ar putea ajunge la 500 de milioane de dolari. 

Iată cât va valora în 2034, numai din contractul cu Nike

Astăzi, Michael primește o redevență de 5% din venitul brut al mărcii Jordan. În 2022, marca Jordan a depășit pentru prima dată pragul de 5 miliarde de dolari în venituri și ca rezultat, fostului baschetbalist i s-au plătit aproximativ 200 de milioane de dolari. În 2023, marca Jordan a generat 6,6 miliarde de dolari iar Michael a fost plătit cu 330 de milioane de dolari.

Dacă Michael Jordan primește în prezent 330 de milioane de dolari de la Nike, să ne întrebăm, cât va câștiga în 2034? Potrivit celor de la celebritynetworth.com, în 2015, Nike a generat 30 de miliarde de dolari în venituri totale, iar pentru prima dată s-a dezvăluit că aproximativ 9% din veniturile totale ale companiei erau generate de brandul Jordan, adică 2,6 miliarde de dolari. În 2022, marca Jordan a depășit pragul de 5 miliarde de dolari în venituri, iar baschetbalistul a primit aproximativ 200 de milioane de dolari din redevențe. În 2023, veniturile mărcii Jordan au ajuns la 6,6 miliarde de dolari, iar Michael a primit 330 de milioane de dolari. Așadar, acum zece ani, brandul Jordan reprezenta 9% din veniturile Nike. Astăzi este 13%. Dacă veniturile continuă la ritmul lor de dublare în fiecare deceniu, Nike poate genera 100 de miliarde de dolari în venituri în 2034, iar dacă numai 10% sunt generate de brandul Jordan, aceasta va însemna o cifră de afaceri de 10 miliarde de dolari. Dacă Michael primește în continuare o cotă de 5% din veniturile de la Jordan, cecul său anual va fi de minim 500 de milioane de dolari. Pentru perspectivă, în întreaga sa carieră de 15 ani în NBA, a câștigat un total de 93 de milioane de dolari. Conform calcului, până în 2034 Michael Jordan va câștiga aproximativ de 2 miliarde de dolari din afacerea cu Nike și dacă se adaugă și activele sale lichide și investițiile imobiliare, care probabil vor crește în valoare în următorul deceniu la aproximativ 600 de milioane, calculul arată că până în 2034 averea lui Michael Jordan se poate dubla, ajungând la cel puțin 5,2 miliarde de dolari.  

Sursa foto Shutterstock

Tags

About Author