Cea mai rapidă maşină din lume, bicicleta cu cinci locuri, dar şi turbina eoliană cu ax orizontal sau mâncarea imprimată 3D sunt doar o parte din invenţiile prezentate, joi, la Salonul Inovării şi Cercetării de la Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 130 de invenții sunt prezentate în cadrul Salonului Inovării şi Cercetării (UGAL INVENT) de la Galați, eveniment organizat de Universitatea Dunărea de. „La această ediţie avem un număr record de înregistrări (...). Vrem să fie un regal, o sărbătoare a minţilor inovative, o întâlnire a celor care au idei, care le şi aplică, cu cei care doresc să le aplice. Am invitat și elevi, i-am invitat ca să vadă care sunt noutăţile salonului din acest an, tocmai pentru a încerca să apropiem de domeniul creativităţii, tânăra generaţie.

În ceea ce privește invențiile, mi-au atras atenţia colegii de la Universitatea Transilvania din Braşov care vin cu lucrarea <>. De asemenea, cercetătorii din Republica Moldova au o cercetare şi un brevet pentru un sistem de orientare a panorilor fotovoltaice. Tot din Republica Moldova este prezentată o turbină eoliană cu ax orizontal”, a declarat presei reprezentantul Universității Dunărea de Jos, profesorul Cătălin Fetecău.

Pe lista cu invenții prezentate la Salonul Inovării şi Cercetării de la Galaţi mai sunt biscuiţii aglutenici şi pateul tartinabil din linte, dar și bicicleta cu cinci locuri. „Pe bicicleta cu cinci locuri, trei pedalează, doi şomează. Se schimbă, în funcţie de situaţie, se poate demonta, se pot face excursii.

Următoarea fază este spatele rabatabil ca să se poată dormi, sta mai comod. Are roţi speciale fără camere, scaunul din faţă este rabatabil ca la o maşină, se poate ridica, glisa, în funcţie de înălţimea persoanei. Am fost campion la ciclism, am peste 200.000 de kilometri parcurşi şi am avut mai multe biciclete de-a lungul timpului. Ideea mi-a venit în grădina casei. Plimb vecinii şi nepoţii, copii de pe stradă, nu am luat nici un ban. La viitorul salon vreau sa vin cu o bicicletă cu 10 locuri se va numi velobus”, a povestit Mihai Focşăneanu, un inventator în vârstă de 70 de ani, din Tecuci.

Surpriza Salonului Inovării şi Cercetării ar putea fi mașina fabricată de un electrician din orașul Bârlad, care susține că invenția sa poate depăşi recordul mondial de viteză al unui vehicul terestru, deţinut în prezent de o mașină americană. „Se bazează pe o nouă metodă de deplasare, nu ţine cont de aderenţa roţii la sol, roţile sunt libere, nu are roţi motoare.

După cum se ştie cel mai rapid vehicul terestru creat de om este dragsterul american, atinge în prima secundă 183 de kilometri pe oră, atinge o sută la ora în patru zecimi de secundă, este cel mai rapid vehicul terestru la plecarea de pe loc. Putem doborî recordul lumii, noi românii, sper să avem onoarea să facem o maşină românească care va doborî recordul lumii.

Este prima mea invenţia, ca să merg la mama sunt şapte kilometri de noroi sau de zăpadă mare, nu se poate intra cu tractorul, cu 4x4, nici cu şenilata, şi atunci m-am gândit la o metodă nouă, aceasta este maşina viitorului", a explicat Adrian Roşca, un electrician de 50 de ani, din Bârlad, care vrea să creeze cea mai rapidă maşină din lume.

La finalul Salonului Inovării şi Cercetării, juriul va acorda medalii pentru cele mai bune invenţii.

Pentru organizarea UGAL INVENT, Universitatea Dunărea de Jos și Ministerul Cercetării au cheltuit aproape 90.000 de lei. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Academia de Știinte Tehnice din România (ASTR), Universitatea Tehnică a Moldovei, Institutul Național de Inventică Iași și Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR), cu sprijinul Primăriei municipiului Galați.

About Author