BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Peste 3,2 milioane de discuri de vinil au fost vândute în 2016, cu 53% mai multe decât în 2015, acesta fiind cel mai mare număr înregistrat din 1991, când discul Stars al formației Simply Red era cel mai bine vândut album, potrivit The Guardian.

Vânzările discurilor de vinil au crescut în urma faptului că mai mulți artiști au murit și a tendinței de reîntoarcere la muzica înregistrată în format fizic. Mai mult, 2016 a fost anul în care banii cheltuiți pe discurile de vinil au depășit suma alocată de utilizatori pentru descărcările digitale de muzică.

După moartea lui David Bowie, discurile lui au fost cele mai vândute în 2016, cu cinci albume postume clasate în top 30. Blackstar a fost cel mai bine vândut album al anului. Alte albume preferate de fani au fost The Rise And Fall Of Ziggy Stardust, Hunky Dory, Nothing Has Changed și Changesonebowie.

Statisticile, întocmite de asociația British Phonographic Industry (BPI), evidențiază că acesta este al nouălea an consecutiv de creștere pentru discurile de vinil.

Cel puțin 30 de albume au fost vândute în mai mult de 10.000 de exemplare în 2016, în comparație cu cele 200.000 de discuri de vinil care se vindeau per total, în 2007, când descărcările digitale au început să ia avânt.

Vanessa Higgins, directoarea executivă a Regent Street and Gold Bar Records și un membru al Consiliului BPI, susține că descărcările digitale vor dispărea complet în următorii ani în contextul în care devin redundante.

Vânzările discurilor de vinil reprezintă 5% din piața albumelor și devin surse importante de venit pentru muzicieni.

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro