ad-test-0
ad-test-2

Studiu ING: România atrage investitorii tot prin costul redus al forței de muncă

România și Bulgaria sunt țările din Europa Centrală și de Est care oferă costuri de muncă atractive pentru investitori, în timp ce Polonia excelează la capitolul educație, potrivit unui studiu al grupului financiar ING.

Avantajele Europei Centrale și de Est sunt reprezentate de costul muncii și disponibilitatea forței de muncă. Dezavantajele sunt reprezentate de încrederea pe care o oferă sistemul de justiție, sitemul educațional și infrastructura traficului, arată studiul ING, citând o analiză a Deloitte.

La capitolul salarii, ING evidențiază faptul că salariile cresc repede în statele din Europa Centrală și de Est, poate prea repede pentru a fi sustenabile.

Mai mult, reformele din sistemul de învățământ din România și Bulgaria întârzie, ceea ce sugerează provocări pe termen mediu pentru piața muncii, se arată în documentul citat.

Potrivit studiului ING, majoritatea țărilor au înregistrat îmbunătățiri la capitolul competitivitate. Bulgaria este cel mai bun reformator din Europa Centrală și de Est la acest capitol, dar, comparate cu Germania, țările nu înregistrează aceleași performanțe la capitolul infrastructură și calitate educațioanală, relevă studiul citat.

Investitorii sunt atrași de piața internă a țării sau a regiunii (37%), în timp ce 30% vor infrastructură logistică și de transport, 29% vor o creștere a productivității pentru companie, 24% din respondenții studiului sunt interesați de costurile de muncă, iar 22% își doresc un nivel al abilităților de muncă, arată o altă analiză, realizată de EY și citată în studiul ING.

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro

ad-test-3