Guvernul va aproba, joi, un proiect de lege prin care firmelor li se va deconta salariul minim pe economie dacă încadrează ucenici și stagiari, astfel că un angajator dacă acceptă să formeze la locul de muncă un ucenic va primi pe toată perioada acestei calificări suma de 250 de euro lunar.

”Proiectul prevede ca un angajator dacă acceptă să formeze la locul de muncă un ucenic va primi pe toată perioada acestei calificări suma de 250 de euro lunar, practic salariul minim pe economie pentru plata acestiu ucenic. Mai mult decât atât, la sfârșitul acestei calificări el se alege și cu un certificat de ucenicie, ceea ce presupune că poate să se angajeze oricând fiind deja format profesional”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a precizat că proiectul îi vizează și pe tinerii absolvenți de studii superioare.

”La fel, anagajatorul primește pentru ei (absolvenții de studii superioare - n.r.) suma de 300 de euro lunar, cu condiția să accepte să-i formeze și la sfârșitul acestui ciclu de formare să le elibereze certifiactul de stagiu”, a punctat Lia Olguța Vasilescu.

În opinia ministrului Muncii, adoptarea legii va duce la reducerea șomajului, dar și la formarea unui personal calificat ”care poate oricând să se angajeze în altă parte dacă la sfârșitul acestei perioade, după ce nu va mai primi bani de la stat, angajatorul nu dorește să îl mai țină pe locul de muncă”.

Vasilescu a precizat că sumele nu vor provini de la bugetul de stat ”decât la început, pentru ca apoi sunt decontate din fonduri europene pe Programul Operațional Capital Uman, deci impactul pe buget este nesemnificativ”.

Olguța Vasilescu a precizat că a solicitat procedura de adoptare de urgență, pentru fi adoptată cât mai repede de Parlament.

La rândul său, premierul Sorin Grindeanu a afirmat că proiectul de lege a rezultat în urma discuțiilor cu investitorii români și străini, fiind o adaptare a școlii la cerințele pieței muncii din România: ”Noi am înțeles această solicitare și venim cu acest proiect prin care decontăm salariul minim pe economie pentru firmele care încadrează ucenici și stagiari”.

Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro