BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - România are cea mai mare inegalitate de venituri între minimul și maximul de venituri realizate de cei care muncesc, a declarat marți Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), remarcând că această discrepanță este mare „în țările care au cotă unică de impozitare”. „Inegalitatea de venituri între cei care muncesc - nu între cei care muncesc și cei care stau cu mâna întinsă după ajutoare sociale - este, în România, cea mai mare din Uniunea Europeană.

Primele 20 de procente din populație câștigă de 8,2 ori mai mult decât ultimele 20 de procente. Țările care ne urmează în acest top, de exemplu Bulgaria, poate nu întâmplător sunt și cele care au cotă unică de impozitare”, a declarat Valentin Lazea, la o conferință pe tema reformelor economice organizată de Curs de Guvernare. „Această inegalitate de venituri generează neîncredere în rândurile populației. Tânărul nu-l mai crede pe bătrân, transilvănenii nu mai au nicio treabă cu oltenii și așa mai departe”, a mai spus economistul-șef al BNR. El a precizat că vorbește în nume personal și nu reprezintă opinia Băncii Naționale.

Ca măsuri pentru atenuarea acestei discrepanțe între veniturile mari și cele mici, valentin Lazea propune „creșterea salarilului minim pe economie și o impozitare în progresie moderată a veniturilor”. „Sunt mândru că în 2005, când eram la Ministerul Finanțelor, am introdus impozitul pe venitul global. Bineînțeles, nici acum nu mă dezic de el”, a mai spus Valentin Lazea.

Dan Straut, dan.straut@mediafax.ro