Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, că trecerea României la moneda euro se poate face numai după ce românii vor avea venituri comparabile cu cele ale cetățenilor din statele membre ale Uniunii Europene și că România trebuie să învețe din practica țărilor care au trecut deja la moneda unică.

"Știm cu toții, la nivelul Uniunii Europene există tot felul de dezbateri privind viitorul construcției europene. Noi credem că aceste dezbateri trebuie privite ca o oportunitate, nu ca un obstacol și iată că de la discuția cu o Europă cu mai multe viteze - acum după reuniunea de la Roma s-a ajuns la o discuție despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferențieze, ci tocmai să arate că noi, cu toții, mergem în aceeași direcție. Cred că întâlnirea noastră de azi are și acest scop. Trebuie să demonstrăm că România e hotărâtă să susțină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii și să arătăm că toți avem același scop - o Uniune mai puternică, o Uniune în care statele membre au aceeași țintă", a declarat premierul Grindeanu, la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro.

El a mai spus că România trebuie să demonstreze că e hotărâtă să susțină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii.

"Noi credem că sarcina noastră este una dublă, aceea de a vedea cum putem face ca această trecere la moneda euro să fie cât mai lină pentru cetățeni. Aici trebuie să învățăm din practica țărilor care au trecut deja la euro, pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Sigur, noi vorbim de o schimbare majoră, care, în mod natural, întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem astăzi și vom fi și în viitor pe aici pentru a se pregăti acest proces cît mai riguros. Cealaltă dimensiune a sarcinii noastre este să ne asiguram că această convergență monetară se face în paralel cu convergența venitutilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, și veniturile cetățenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE", a apreciat șeful Executivului.

La reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, care se desfășoară la Palatul Victoria, participă, printre alții, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, dar și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

Gabriel Pecheanu, gabriel.pecheanu@mediafax.ro