ad-test-0
ad-test-2

Deloitte: Lipsa personalului calificat și scăderea prețurilor îi îngrijorează pe managerii români

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Lipsa personalului calificat și presiunea pieței asupra scăderii prețurilor pentru bunuri sau servicii reprezintă principalele arii care îi preocupă pe directorii financiari din România, potrivit datelor transmise luni de Deloitte.

Potrivit studiului, 70% din directorii financiari români estimează venituri în creștere în următorul an și aproape jumătate estimează o creștere PIB de peste 2,6%, ceea ce îi poziționează drept cei mai optimiști din regiune.

În urma evenimentelor externe precum Brexit, jumătate dintre directorii financiari români intervievați în cadrul studiului „Deloitte CFO Survey” anticipează efecte negative asupra afacerilor pe care le conduc, iar 39% ca având un impact pozitiv, în special datorită creșterii ratei retenției pe piața locală; 63% din directorii financiari consideră că actualul climat de business are un grad firesc de incertitudine.

„Directorii financiari locali sunt mai degrabă interesați de menținerea performanțelor operaționale actuale decât dispuși să își asume activități riscante, tendință care ne așteptăm să continue”, arată autorii studiului.

Mai mult, directorii financiari români sunt mai precauți și reticenți în asumarea riscurilor, întrucât 70% din ei consideră că nu este momentul să-și încarce bilanțurile contabile cu riscuri suplimentare.

De asemenea, 74% din directorii financiari consideră controlul asupra costurilor drept o prioritate pentru business, iar 42,2% cred că scăderea cheltuielilor directe și indirecte este importantă.

A opta ediție a CFO Survey cuprinde opiniile a aproape 600 de directori financiari din 12 țări din Europa Centrală: Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Chestionarul anual înregistrează gândirea și acțiunile directorilor financiari reprezentând cele mai influente companii din Europa de Est. Studiul are în vedere preocupările directorilor financiari din cinci arii majore: climatul de afaceri, prioritățile companiilor, priorități financiare și rolul directorului financiar.

Deloitte furnizează clienților din sectorul public și privat din industrii variate servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și de managementul riscului, servicii de taxe și alte servicii adiacente.

Anca Olteanu, anca.olteanu@mediafax.ro

ad-test-3