Un român ar trebui să economisească peste două salarii medii lunare pe economie pentru a achiziționa modelul iPhone X, varianta de stocare de 64 GB, un indian ar cheltui peste nouă salarii, în timp ce cu aproape 20% din câștigul lunar un american își poate cumpăra ultimul model lansat de Apple.

Un român ar trebui să economisească mai mult de două salarii pentru a achiziționa modelul iPhone X, varianta de stocare de 64 GB, care costă, în precomandă 5.300 de lei și aproape trei salarii medii pentru varianta de 356 GB, care costă în jur de 6.100 de lei, potrivit calculelor MEDIAFAX. Câştigul salarial mediu nominal net a ajuns la 2.364 de lei (607 dolari), în august 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, un român ar trebui să cheltuiască două salarii medii lunare și încă aproximativ 570 de lei pentru un iPhone X, varianta de stocare de 64 GB și două salarii medii lunare și încă aproape 1.400 de lei pentru varianta de stocare de 256 GB. iPhone X, valabil pentru precomenzi din 27 octombrie și pentru cumpărare din 3 noiembrie, costă 1.000 de dolari în Statele Unite și mult mai mult în alte țări dacă prețul local este convertit în alte monede.

Prețul crește dacă utilizatorul dorește achiziția variantei de 256 GB, care costă 1.149 de dolari, în Statele Unite, conform publicației Quartz.

În India și China, unde Apple încearcă să se extindă, un iPhone X costă mult mai mult decât salariul mediu lunar local. În India, noul model va costa aproape la fel de mult cât salariul anual al unui cetățean. În India, prețul unui iPhone X, varianta de 64 de GB, este de 89.000 de rupee, adică 1.373 de dolari. Salariul mediu lunar, în India, este de 148 de dolari. Astfel, un indian ar trebui să cheltuiască peste nouă salarii medii pentru ultimul model iPhone.

Rușii ar urma să dea peste două salarii medii pentru iPhone X. Având în vedere că prețul ultimului model este de 79.990 de ruble, adică 1.389 de dolari, iar salariul mediu este de 591 de dolari, un cetățean rus ar trebui să economisească puțin peste două salarii medii pentru iPhone X. Mexicanii și chinezii vor cheltui peste un salariu și jumătate pentru ultimul smartphone lansat de Apple, în timp ce ungurii, polonezii și chinezii vor cheltui puțin peste câștigul mediu lunar.

Cetățenii Spaniei și Italiei ar urma să pună deoparte o jumătate de salariu dacă decid că își doresc un iPhone X, în timp ce francezii, germanii și englezii ar aloca sub 40% din câștigul lunar. La polul opus se situează elvețienii, care ar aloca în jur de 17% pentru un Iphone X, americanii, care ar scoate din buzunare în jur de 20% din câștigul lunar și locuitorii din Australia și Luxemburg, care ar pune deoparte în jur de 23% din salariu.