ad-test-0
ad-test-2

Programul Diaspora Start-Up: 58 de români se întorc acasă și demarează o afacere cu fonduri europene

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - În cadrul Programului „Diaspora Start-Up”, prin care se dorește stimularea antreprenoriatului în rândul cetățenilor români din afara țării și a celor reîntorși în țară, au fost depuse 58 de proiecte, conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Apelul a fost deschis pe 12 octombrie și închsi marți, 29 noiembrie, valoarea finanțării fiind de 30 de milioane de euro, prin intermediul Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Scopul Programului „Diaspora Start-Up” este de a crea oportunități pentru toți românii care doresc să se reîntoarcă acasă și să își valorifice abilitățile antreprenoriale și profesionale dobândite peste hotare, demarând o afacere în țară.

În prima etapă, administratorii schemelor de antreprenoriat au depus propunerile de proiecte în valoare de maximum 5 milioane de euro, prin care s-au angajat să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor în țară.

Entitățile care au putut intra în parteneriat pentru crearea administratorilor de schemă de antreprenoriat sunt: furnizori de formare profesională continuă autorizați, publici și privați; organizații sindicale și patronate; membri ai comitetelor sectoriale și comitetele sectoriale cu personalitate juridică; autorități ale administrației publice locale (unități administrativ-teritoriale); asociații profesionale; camere de comerț și industrie; ONG-uri; universități; Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și instituții, agenții, organizații subordonate sau coordonate de acesta; parteneriate între categoriile mai sus menționate.

În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili, care au dorit să își înființeze o companie, au putut accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro, urmând programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat.

Au fost considerați eligibili cetățenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care au făcut dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate de minim 12 luni și care au dorit să înființeze o afacere în România.

„În acord cu prevederile POCU 2014-2020, sunt considerate eligibile activitățile care urmăresc încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană. Persoanele selectate în vederea finanțării planului de afacere vor primi, într-o primă fază, o subvenție în valoare de maxim 10.000 de euro, ca primă de relocare. La momentul semnării contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor primește 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima tranșă de finanțare. A doua tranșă de finanțare va fi acordată dacă antreprenorul realizează venituri brute echivalente cu 30% din valoarea primei tranșe”, se arată în informațiile de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Apelul este destinat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepția regiunii București-Ilfov.

Mona Scarisoreanu, mona.scarisoreanu@mediafax.ro

 

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.
ad-test-3