ad-test-0
ad-test-2

Prima Bibliotecă de Materiale din Europa de Est, deschisă la București, va avea 10.000 de exponate

Bucureștiul este prima capitală din Europa de Est în care funcționează o Bibliotecă de Materiale - mostre de studiu de la sticlă, metale și ceramică până la compozite rare pe planetă. Acum are listate 2.000 de exponate și va avea 10.000 până la sfârșitul anului viitor, afirmă promotorii proiectului.

Mostrele sunt expuse, ca într-o bibliotecă clasică, pe plăcuțe unde sunt înscrise și principalele proprietăți ale exponatului, în module (rasteluri) dedicate categoriilor de materiale. „Acum sunt 2.000 de exponate, vor fi 3.000 până la sfârșitul lui 2017, apoi 10.000 până la sfârșitul anului viitor.

Desigur, sunt și materiale rare, de fapt vrem să aducem numai ciudățeniile la vedere și să arhivăm cumva mai compact materialele cunoscute, uzuale”, a declarat pentru MEDIAFAX designerul Florin Cobuz, arhitect, promotor al proiectului. „Printre materialele rare avem un compozit care arată ca o plastilină și e moale la o manevrare ușoară, în mână, dar dacă îl izbești, să zicem, de podea devine extrem de dur – practic, se comportă în funcție de puterea de impact la manevrare. Sau un metal care la privirea perpendiculară este netransparent, însă pe măsură ce îl înclinăm devine transparent.

Interesant este și un material perfect opac, care nu reflectă nici cea mai puternică lumină, deci nu poate fi detectat pe întuneric – Armata SUA s-a arătat interesată de el”, a exemplificat Florin Cobuz. Cui îi este utilă o astfel de bibliotecă? „În primul rând, designerii, arhitecții și ceilalți specialiști care trebuie să se inspire în proiectele lor inovative, să vadă, să atingă efectiv materialele pentru a le pune în valoare proprietățile, apoi chiar producătorii sunt interesați să-și facă cunoscute noile creații și, nu în ultimul rând, facultățile de profil își pot trimite studenții aici, pentru studiile practice”, a explicat Florin Cobuz.

Biblioteca de Materiale de la București, care în prezent are o suprafață de 1.000 de metri pătrați, este rezultatul unei investiții de 300.000 de euro la care au participat parteneri din mai multe industrii, în primul rând producători. Sunt menționați Antalis Romania, BASF, Cork Market, Decor Floor, Egger Group, Geplast, GranitiFiandre, Holcim Romania, IR Colours, Jotun, Monolit, Piatraonline, Saint-Gobain Building Glass România, Saint-Gobain Rigips Romania, Saint Gobain Isover, Semmelrock Romania, Tondach, Wienerberger Romania, iar ca partener business - Banca Transilvania. „Noi nu vindem nimic aici, păstrăm doar exponatele spre vizitare/vizualizare, deci nu ne propunem să realizăm în mod special venituri de pe urma lor. Intrarea va fi gratuită pentru elevi, studenți și cercetători, ne gândim eventual la un tarif modic de intrare pentru publicul larg sau la o formulă de abonament anual. Importantă este valența inspirațională a proiectului, ca și posibilitatea de a găsi un material care se încadrează cel mai bine în cerințele punctuale ale arhitecților, designerilor și celorlalți oameni pasionați de industriile creative”, a mai explicat Florin Cobuz.

Săptămâna viitoare (16-20 octombrie), în cadrul unei serii de evenimente dedicate lansarării Bibliotecii de Materiale, numită prescurtat MATER, profesioniștii din domenii precum arhitectură, design, arte vizuale, contrucții sau producție publicitară sunt invitați să descopere materialele din portofoliul bibliotecii în cadrul unor seminarii organizate alături de partenerii proiectului. „Evenimentele abordează teme de interes în special din domeniul arhitecturii (eficiența energetică în construcții, proiecte de arhitectură premiate), designului interior (trenduri în amenajarea spațiilor de birouri, materiale și tehnici noi de colorare) și artelor vizuale (soluții pentru industrii creative din zona hârtiei, tapetului și foliilor decorative).

Expertiza este furnizată de consultanții tehnici ai partenerilor-producători de materiale, precum și de specialiști internaționali”, anunță promotorii proiectului. Biblioteca de Materiale de la București poate fi vizitată și online, pe site-ul www.materlibrary.ro.

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.
ad-test-3