ad-test-0
ad-test-2

Plătitor sau nu de T.V.A.? Care sunt modificările din Codul Fiscal aplicabile de la 1 februarie 2013?

 Într-o serie de două articole ne propunem să oferim informații importante cu privire la punerea în legalitate a afacerii, în contextul noilor schimbări legislative privind fiscalitatea. Solicitării Business Age au răspuns doamna avocat Elena Grecu, care va aborda teme cu privire la vectorul fiscal și TVA și domnul consilier juridic Alexandru Munteanu, care în articolul de săptămâna viitoare, va trata toate aspectele legate de înființarea unui PFA și a unui SRL.

”Punerea în legalitate este exact ce mulţi dintre cei care pornesc pe drumul antreprenoriatului îi spun ca fiind un lucru simplu, “îmi deschid o firmăşi încep să facturez”, aşa este, dar oare nu trebuie să ştim care este şi cel mai avantajos tip de firmă pe care putem să o deschidem?” pune accentul avocat Elena Grecu.

Astfel, conform înregistrărilor la ONRC, avem mai multe tipuri de societăţi care se pot înregistra: societăţi în nume colectiv, în comandită simplă şi cu răspundere limitată, - societăţi cu răspundere limitată – debutant (S.R.L. - D), societăţi pe acţiuni şi în comandită pe acţiuni, societăţi şi companii naţionale, s.a., mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul ONRC la rubrica Formalităţi.

Având în vedere faptul că cel mai des întâlnite sunt SRL-urile, ne vom opri să discutam câteva idei despre acest tip de societate.

Plătitor sau nu de T.V.A.? Cum este mai bine?

”Înainte de a menţiona paşii pe care trebuie să îi urmăm în deschiderea unui SRL, trebuie să acordăm o atenţie sporită asupra vectorului fiscal şi a TVA-ului”, menţionează avocat Elena Grecu.

Alegerea vectorului fiscal este foarte importantă având în vedere faptul că după constituirea societăţii, acesta nu mai poate fi schimbat decât în cazuri excepționale, iar când vine momentul să vă decideţi asupra acestui vector trebuie să alegeţi între:

1. Impozitul pe venituri, cota de impozitare fiind de 3% din tot venitul realizat (în cazul în care nu există cheltuieli deductibile mari) – regim de microîntreprindere

2. Impozitul pe profit, cota fiind de 16 % pe profit ( situaţia în care aveţi cheltuieli deductibile mari).

Conform noii reglementări care intră în vigoare la 1 februarie 2013, firmele care vor avea un venit (cifra de afaceri) sub 65.000 EURO în anul 2012, vor fi încadrate automat la cota de impozitare de 3%, iar cele care vor depăşi pragul de 65.000 EURO, vor intra pe impozit pe profit.

De asemenea, firmele nou înfiinţate vor fi încadrate automat la regimul microîntreprinderi (condiţia de a avea cel puţin un salariat nu mai este solicitata) până la momentul la care cifra de afaceri va depăşi echivalentul a 65.000 EURO.

Este recomandat să apelaţi la un contabil sau un avocat specializat pentru a vă sfătui asupra alegerii calităţii de plătitor sau neplătitor de TVA.

”În ceea ce priveşte TVA-ul, în cazul în care oferiţi servicii persoanelor fizice, este recomandat alegerea variantei ca neplătitor de TVA dar situaţia se complică dacă sunteţiproducător sau dacă oferiţi servicii persoanelor juridice, depinzând de la caz la caz dacă este recomandat să fiţi plătitor de TVA sau nu”, a încheiat avocat Elena Grecu.

About Author

Elena Grecu's picture
Avocat si consilier in proprietate intelectuala, Elena Grecu este managerul agentiei de proprietate intelectuala Nomenius.(www.nomenius.ro, http://avocatii-tai.ro/avocat-elena-grecu/). Cu o experienta relevanta in domeniul dreptului proprietatii intelectuale si a dreptului comercial, doamna avocat Elena Grecu se ocupa in special de inregistrarea marcilor atat pe plan national cat si comunitar si a desenelor si a modelelor industriale, consilierea in acest domeniu si, de asemenea, se axeaza pe litigii de proprietate intelectuala si drept comercial”.
ad-test-3