ad-test-0
ad-test-2

Nu renunța niciodată!

Interviul care urmează este o compilație a celor mai frecvente întrebări pe care le primește Donald Trump și cărora le-a găsit răspuns în cartea Nu renunța niciodată! Cum am transformat în succes cele mai mari obstacole pe care le-am avut de înfruntat, scrisă de Donald J. Trump, Meredith McIver și apărută în 2010 la Editura Curtea Veche. Cartea mai este disponibilă până în luna martie 2013 în cadrul centrului de achiziții BusinessAge.
1. Cum vă comportați cu persoana care face aceleași greșeli în mod repetat?
Nu mă comport în nici un fel, căci respectiva persoană lucrează acum pentru altcineva.
2. Care este cea mai importantă carateristică a unui lider bun?
Disciplina este un lucru bun şi ajută pe toată lumea, dar dacă un lider nu o are, nu va deţine această funcţie multă vreme.

3. Care sunt cei mai importanţi paşi pe care trebuie să îi facă cineva care are intenţia să aibă success în ceea ce face?
Faceţi-vă temele pentru acasă. Cu alte cuvinte, învăţaţi tot ce puteţi despre ceea ce doriţi să obţineţi, cunoaşteţi toate obstacolele pe care le aveți de înfruntat, experţii pe care îi puteţi solicita să vă ajute. S-ar putea ca această abordare să fie una de succes sau nu. Ţineţi minte că sorţii vă sunt deja potrivnici, aşa că nu vă îngreunaţi situaţia şi mai mult fiind neglijent.

4. Prin ce se vor deosebi liderii de mâine din industria afacerilor imobiliare faţă de cei de astăzi?
Cei care vor avea atât viziune, cât şi disciplină vor reuşi. Una fără cealaltă sunt nefolositoare. Dacă le ai pe amândouă, ai o şansă să devii lider, însă cu o condiţie: să fi învăţat și să-ți fi ascuțit instinctele prin intermediul experienţelor prin care ai trecut.

5. Care sunt personalităţile istorice pe care le admiraţi şi de ce?
Abraham Lincoln este una dintre ele, pentru că a fost preşedinte în cea mai dificilă epocă din istoria ţării noastre. De asemenea, a fost autodidact şi a îndurat multe greutăţi timp de mulţi ani înainte de a deveni preşedinte. O alta ar fi Winston Churchill, care a devenit lider într-o epocă crucială a istoriei mondiale, şi anume în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost un mare orator care a înflăcărat mii de oameni cu discursurile sale şi câştigat Premiul Nobel pentru literatură pentru lucrările sale istorice.

(...)

6. Ce vă place la locul de muncă?
Totul. Fiecare zi e o provocare şi fiecare zi e minunată.

8. Vă duceți să vă luați prânzul în afara biroului, în pauza de masă?Foarte rar. Nu îmi place să îmi întrerup ziua de muncă, deoarece îmi afectează elanul. Prefer să iau ceva de mâncare la birou, lucru care durează poate cinci sau zece minute.

9. Ce sfaturi îi daţi cuiva care vrea să-şi deschidă o afacere?
Fii pregătit pentru apariţia problemelor. Le vei avea de înfruntat în fiecare zi. Păstrează-ţi concentrarea indiferent de ceea ce se întâmplă şi ridică-te la înălţimea problemelor tale zilnice. Nu renunţa niciodată!

10. Ce faceţi atunci când lucrurile nu ies aşa cum vă doriţi, chiar dacă munciţi foarte mult?
În primul rând ţine minte că ai foarte mulţi prieteni care se află în aceeaşi situaţie. Am aşteptat trei decenii ca să văd anumite lucruri întâmplându-se. Alţi oameni au aşteptat şi mai mult. Ţineţi mereu seama de faptul că este posibil să faceţi un lucru greşit, aşa că, indiferent de cât de mult munciţi, pur şi simplu ce vă doriţi nu se va întâmpla. Asigurați-vă că faceți ceea ce vi se potrivește. Trebuie să vă placă foarte mult ceea ce faceți. Pe urmă, fiți tenace.

11. Credeţi în noroc?
Da. Ştiu că sunt norocos. Am avut, de asemenea, norocul să am un exemplu extraordinar de urmat. Am lucrat pe lângă tatăl meu de la o vârstă fragedă şi am învăţat foarte multe de la el.

12. Ce vă doreaţi să deveniţi când eraţi puşti?
Voiam să fiu jucător de baseball sau constructor. Îmi plăcea să construiesc zgârie-nori din cuburi. Eram un jucător de baseball destul de bun încât să mi se ofere o bursă la USC pentru a studia arta filmului, dar cunoştinţele şi dragostea pe care o aveam pentru afacerile imobiliare m-au condus către Wharton.

13. De unde vă vin ideile?
Mă inspiră lumea. Dacă eşti la curent cu evenimentele de pe plan internaţional, îţi pot veni o mulţime de idei. În această epocă a tehnologiei avem acces la din ce în ce mai multe informaţii într-un ritm din ce în ce mai rapid decât oricând în trecut şi cred că acest lucru este incitant. Sunt deschis la minte; asta e o modalitate bună pentru ca ideile să începă să vină.

14. Vă este teamă vreodată în vreunul dintre lucrurile pe care doriţi să le faceţi?
Am un procent destul de bun în privinţa succeselor, dar eşecul este totdeuna posibil. Sunt precaut, dar nu mă tem. Există o diferenţă între aceste două stări de spirit. Este important să fii circumspect şi să ştii că atunci când începi ceva există posibilitatea succesului, dar şi a eşecului. Riscul are de jucat un rol în tot ceea ce facem. De exemplu, aş putea fi lovit de un autobuz când trec strada. Se întâmplă tot felul de lucruri. Nu lăsaţi teama să se amestece în planurile voastre.
15. Ce faceți când sunteți în concediu?
Nu îmi iau concediu în sensul de a călători undeva și de a mă odihni. Cred că munca mea este generatoare de energie și niciodată nu simt nevoia să mă rup de ea. pentr că sunt proprietarul multor terenuri de golf și îmi place săp joc golf, mă pot distra excelent jucând, în timpc e inspectez terenul. Iarnaa plec, în weekednuri, la Clubul Mar-a-Lago pe care îl dețin în Palm Beach ca să pot juca golf tot anul. Îmi iau mai mult sfârșituri de săptămână libere decât concedii propriuzise, lucru care mă relaxează și îmi convine foarte mult.

16. Ne place emisiunea dumneavoastră de televiziune Ucenicul și ne întrebam dacă vă face plăcere să concediați oamenii.
Nu îmi place să concediez pe nimeni. Uneori, acest lucru este necesar, dar prefer să ţin oamenii în jurul meu o lungă perioadă de timp. Am angajaţi care sunt alături de mine de 30 de ani. Cel mai bun mediu de lucru este atunci când toată lumea are aceeaşi etică faţă de muncă, se concentreză și face tot ceea ce se poate mai bine pentru atingerea ţelului propus. Aşa stau lucrurile cu majoritatea angajaţilor mei, dar nu întotdeauna. Dacă treaba nu merge atunci trebuie făcută o schimbare.

17. Când ați început să faceți afaceri în domeniul imobiliar, care a fost principala dumneavoastră țintă?
Doream să am succes pe propriile mele picioare. Tatăl meu reușise în afacerile imobiliare și vroiam să am succes pe cont propriu. Îmi plăcuseră dintodeauna clădirile frumoase și Manhattanul, așa că am avut la ce să mă concentrez. Doream să îmi urmez propria viziune arhitecturală și asta am făcut.

18. Care a fost cel mai surprinzător lucru pentru dumneavoastră cu privire la emisiunea Ucenicul?
Mi s-a schimbat imaginea. Am devenit extrem de popular după ce am început să concediez oameni în fiecare săptămână.

19. Ce vă bucură cel mai mult?
Este o întrebare complexă, deşi, aparent este extrem de simplă. Aş spune că mă bucură câteva lucruri. Să am succes, să fac tot ceea ce depinde de mine. Să fac o treabă extraordinară şi să ştiu că este aşa. Să fiu în stare să împărtăşesc această relizare este de asemenea bine. Pot să măresc valoarea cartierelor şi a comunităţilor, să asigur locuri de muncă şi sunt într-o poziţie socială care îmi permite să înapoiez comunităţii o parte din ceea ce ea mi-a oferit. Familia este foarte importantă pentru mine şi întotdeauna a fost aşa. Sunt cel mai fericit atunci când mă aflu împreună cu ea.

20. Care era materia preferată la şcoală?
Îmi plăceau toate lucrurile legate de matematică, dar excelam la geometrie.

21. Care este filmul preferat?
Cetăţeanul Kane.

22. La ce oră vă treziţi dimineaţa?
La ora 5.

23. Care este cel mai bun lucru atunci când eşti bogat?
Faptul că poţi înapoia comunităţii o parte din lucrurile pe care ţi le-a oferit, te face să te simţi extraodinar.

24. Care este cel mai bun sfat pe care mi-l puteţi da?
Să nu cedezi niciodată. Poţi realiza mai multe lucruri dacă ai această atitudine decât cu oricare alt lucru pe care aş putea să ţi-l spun. ***Nu renunța niciodată este un articol al secțiunii Start-up special.Centrul de resurse business Business Age dedică o categorie aparte a site-ului persoanelor care doresc să își dezvolte propria afacere. Prin articole documentate și consultanță din partea specialiștilor ne propunem să oferim răspuns la întrebările firești ale oricărui început de drum în business.

About Author

Ioana Amăriuței Popa's picture
Ioana Amăriuței Popa
Fost jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa si audio, Ioana Amariutei Popa este in prezent specialist in comunicare si isi imparte timpul intre pasiunile sale branding, social media si publicitate.
ad-test-3