ad-test-0
ad-test-2

Ce “cantitate” de branding este necesara pentru un start-up de succes?

Context: oricine poate produce, insa nu orice poate sa vanda

“Cantitatea”  de branding  dintr-un start-up trebuie sa fie egala cu suma energiei, a optimismului si a viziunii dedicate start-up-ului de catre antreprenor. Cu mai “putine” cuvinte,  este o componenta esentiala si un motor puternic (daca este folosit bine) pentru lansarea, sustinerea si dezvoltarea tinerei afaceri.

De cele mai multe ori creatorii de start-up-uri se opresc in realizarea strategiei de business la pachetul de cheltuieli ce contin costurile de “productie“, de logistica si comunicare generala.  In domeniul serviciilor, de exemplu, costurile de productie  se refera la cheltuielile admistrative, de personal, de vanzare si de livrare, iar in domeniul produselor se adauga achizitii de fluxuri de productie, personal dedicat, materie prima etc.,

In dese cazuri “start-up-erii“ cauta finantare pentru idei bine conturate ca proces general si livrabile, insa fara o viziune completa asupra noii afaceri, nestiind ca in procesul succesului cel mai important pas din grupul idee – dezvoltare – realizare – vanzarea finala a produsului/serviciului este vanzarea.
Oamenii de afaceri  care au atins deja succesul au cateva ziceri extrase din prorpriile lor experiențe: “oricine poate produce, insa  nu orice poate sa vanda!” ; “idei bune sunt foarte multe, insa de la idei la finantare, implementare si succes, totul trece prin procesul de vanzare!”, “o poveste de succes nu garanteaza epigonilor ei acelasi succes! ” si putem continua …
Totuși, vânzarea nu este totul, ci doar actul final valorizator si organic, participant la business-ul existent.

Pentru a ajunge la VANZARE trebuie sa trecem printr-un proces complex, in care se intrepatrund si se succed urmatoarele elemente macro: 

 • analiza oportunitatilor,
 • testarea ideii prin prisma viabilitatii si functionalitatii ei ca produs/serviciu, (utilizari, utilizatori, atribute, inovatie, grup tinta, daca reprezinta o nevoie consitientizata in piata sau trebuie formam piata etc.)
 • costuri si infrastructura de implementare,
 • logistica de distributie/livrare,
 • branding,
 • comunicare ,
 • capacitate de deservire a clientilor actuali vs. noi clienti.

Dintre aceste elemente, deseori Branding-ul  este dezavantajat sau neglijat in procesul de start-up.

Complexitatea strategiei de branding

Auditul de Brand reprezinta un proces ce foloseste instrumente de management, de vanzari, de marketing, sociologice,  coroborate cu date si instrumente specifice.  Unul dintre rezultatele procesului de branding este tocmai strategia de branding  care defineste:

 • viziunea brandului (ce doreste brandul sa devina) ,
 • promisiunile brandului (angajamentul brandului in fata clientilor) ,
 • pozitionarea brandului (cum doresti ca brandul tau sa fie perceput si care sunt avantajele competitive) ,
 • procesul de livrare (cum doresti sa-ti implinesti promisiunea facuta in fata clientilor si care sunt actiunile intreprinse pentru aceasta).

Cu alte cuvinte, inainte de toate trebuie sa iti raspunzi la o serie de intrebari vitale pentru un inceput de business profitabil:

 • ce doresti sa reprezinti in piata;
 • ce ofera produsul/serviciul  tau in termeni, functii, utilizari si plusvaloare;
 • care este locul pe care vrei sa-l ocupe in mintea consumatorului produsul/serviciul  tau;
 • care sunt avantajele competitive (oferta functionala vs pret);
 • care sunt modalitatile de livrare ale produsului/serviciului (caracteristici tehnice, emotionale, de intindere geografica etc).

Importanta strategiei de dezvoltare a brandului este la fel de mare ca si a strategiei de afaceri. Mai mult decat atat, reprezinta un proces creativ.

Brandingul poate fi definit si ca un proces de afaceri, unul care este planificat, strategic-concentrat și integrat în întreaga organizație. Brandingul stabilește direcția, viziunea, claritatea scopului, sursele inspirației și energia pentru activarea viitorului brand intr-un mod puternic, determinant. Insa, atentie,  chiar și strategia cu cel mai puternic potential va eșua dacă nu este executata în mod eficient și coerent.

Strategia de brand nu este construita cu scopul de a se identifica cu o planificare, insa este punctul de plecare pentru una.

Trei pasi pentru succes garantat in piata

Pentru a avea succes in piata, atunci cand planifici un start-up, trebuie sa tii cont de:

1. Conceperea unei strategii de afaceri ( plan de afaceri), cu vedere de ansamblu asupra domeniului din care va face parte; cunoasterea domeniului de aplicare al afacerii și a modului în care doresti ca afacerea să se comporte intr-un mediu concurential.

2. Intelegerea foarte buna a profilului viitorilor clienti si mai ales intelegerea evolutiei economiei in afaceri. Acestea ar trebui sa pontenteze capacitatea de construi o segmentare buna a grupurilor tinta de clienti, de a realiza un produs/serviciu rentabil si de a avea tot timpul in background capacitatea de a folosi o mare parte din resursele pietei existente si potentiale.

3. Branding cu rolul asumat  - conturarea mai multor decizii strategice de brand pe parcursul procesului de dezvoltare.

Brandingul este mai mult decat o reprezentare vizuală

Strategia este un sistem complex de a acționa, un sistem care, ocazional, se manifestă în modele raționale. Multe procese de dezvoltare a strategiei de brand  sunt neintenționat transformate în discuții asupra strategiei corporative și, ca urmare aceste eforturi sunt blamate pentru ca nu  ofera nici o valoare (la prima vedere). Esential este sa urmam firul firesc al lucrurilor: nu se poate dezvolta o strategie de brand semnificativa  in lipsa unei strategii de afaceri si nici o afacere nu poate sa-si culeaga tot succesul ce il poate oferi piata fara o strategie de brand coerenta !

Deși exista posibilitatea de a crea un nume, un logo, linii de tag și un set de elemente grafice în scopuri de identificare de brand pentru a face față nevoilor de marketing pe termen scurt, scopul in sine a businessului nu este supravetuirea pe termen scurt!
 

Cum sa evitam, prin branding, capcanele inceputului in anteprenoriat

Capcana cea mai comună in care intra multe dintre companii este aceea ca nu isi stabilesc o strategie de afaceri pe termen lung care sa contina clar modul in care doreste sa isi faca loc intr-o piata concurentiala si  sa creze valoare. O strategie eficientă ar trebui să acționeze ca o punte de legătură între trecut și viitor. Aceasta implică hotărârile și deciziile cu privire la momentul cel mai potrivit de a-si lua angajamente sau de a se abtine, de a actiona in vederea eliminarii aspectelor care nu isi dovedesc profitabilitatea si de a schimba, la nevoie, regulile jocului.

Constructia unei  viziuni de brand forțează initiatorii start-up-ului sa evite tocmai aceasta capcana si  să se gândească asupra proiectiei  brandului pe termen lung. Ea ajuta echipa manageriala sa ajunga la un consens cu privire la obiectivele pe termen lung dedicate comportamentului brandului in piata . Aceasta prevede, de asemenea, liniile directoare ce determina tipul indicatorilor folositi  pentru a monitoriza progresele in construirea si evolutia brandului și timpii de returnare a investiției. Cel mai important este insa ca oferă un punct de plecare și un mandat pentru a da start dezvoltarii unor elemente ce vor oferi  sprijinul in furnizarea si realizarea promisiunii de brand.

Viziunea de brand este, prin definiție, data pentru un termen lung și transcende anumitor produse, piețe sau perioadei de exercitare a unei conduceri executive. O declaratie de viziune de brand ar trebui să fie conectata la viziunea companiei și interconectata cu aspirațiile, valorile brandului.

Bune practici in branding

Avand in background strategia de brand, vom stabili punctul de plecare definitoriu si ingredientele necesare la nivel tehnic cu privire la grupul tinta, pozitionarea produsului, elemente de diferentiere, utilitate, plusvaloare etc  pentru transpunerea  la nivel de comunicare vizuala a interfetei brandului si stadardizarii acestuia. De asemenea, vom avea linia directoare pentru tot pachetul de comunicare a brandului in toate mediile online si offline.

Un exemplu la indemana este viziunea de brand a SONY care își ghidează crezul după  ideea ”We help Dreamers’ Dream” . In acest context, Sony se pozitioneaza ca o companie dedicată CELEBRARII vieții. „Vom crea lucruri pentru fiecare tip de imaginație. Produse care stimulează simțurile și reimprospateaza spiritul. Idei care te surprind întotdeauna și niciodată nu te dezamăgesc. INOVAȚII care sunt ușor de iubit, de utilizat,  lucruri care nu sunt esențiale vietii, dar fara de care iti este greu să traiesti.”

Puteti sa urmariti cu usurinta daca produsele vandute sub brandul Sony se incadreaza sub cupola acestei vizuni, daca linia comunicarii corporate, a brandurilor girate si a subradurilor se inscrie viziunea strategica a companie. Concluzia va apartine.

About Author

Ciprian Dron's picture
Owner Bloom Communication, parte a grupului Unity Group & CEO Unity Group, cu birouri in Iasi, Bucuresti si Londra. Peste 12 ani de experienta in dezvoltarea si managementul brandurilor de companie, de produse si servicii. Industrii pentru care a desfasurat servicii in domeniile brandingului si comunicarii strategice: Afaceri & Consultanta; Auto Moto; Bijuterii & Produse de colectie; Constructii & Imobiliare; Electrocasnice; Energetic; Feroviar; Hoteluri, Baruri & Restaurante; Industria Alimentara; Industria bauturilor alcoolice; Industria Mobilei; Invatamant; IT & Software; Mass-Media; ONG - Asociatii & Fundatii; Pharma; Servicii de consultanta; Textile s.a.m.d. In cei peste 12 ani de activitate Ciprian a implementat (impreuna cu echipa Bloom Communication) proiecte de branding, rebranding si comunicare strategica pentru clienti (extras reprezentativ de clienti): Clienti internationali Bosch Electrocasnice, Siemens Electrocasnice, Halewood International, Lisca, Actavis, Dr.Reddy's, Salamanca Capital, E.ON, Omilos Group, Future lmobiliare Israel, Zeelandia, Fondul de investitii Broadhurst Investments Ltd – Vel Pitar / 7 Spice, Romtec Austria, SamMills, Romina USA, Viking Pruszynski (cel mai mare grup privat din lume specializat in productia de invelitori metalice) … Clienti nationali Cristim, Matache Macelaru', Originals (Nr. 1 in comert online produse sportive), Alevia, Amicii / Kubo Icecream, SSAB, Antibiotice, Pambac, Fiterman Pharma (Propolis C, Sindolor, Ale, Uractiv, ... peste 30 de branduri construite, iar pentru cele mentionate inclusiv campanii nationale TV), Radburg, Facos, Tehnoton (corporate + Magnus + Lumiteh), Racova Group (inclusiv Ilvas cu toate brandurile sale), Coseli, Sofiaman, Nichi, Nelmar, Tehnoprod, Brandul turistic Piatra Neamt, Relians, Hyllan Pharma, Frarom International - DIQIS, ADV Romania, Exonia…
ad-test-3