Această schimbare notabilă aduce cu sine implicații profunde și oportunități remarcabile pentru economie și pentru femeile din domeniul afacerilor din România. Un aspect remarcabil este faptul că, deși investițiile în companiile conduse de femei sunt mai mici decât cele în companiile conduse de bărbați, cifra de afaceri și profitul acestora sunt mai mari. Acest lucru sugerează o eficiență și o abilitate de conducere remarcabile în rândul femeilor antreprenoare, subliniind avantajele diversității în mediul de afaceri.
Potrivit datelor oficiale de la Eurostat, patru din zece antreprenori în România sunt femei, iar în ceea ce privește femeile care conduc companiile listate la Bursă, România ocupă un loc fruntaș în Europa, cu o medie de 31,6%, comparativ cu media europeană de 20%. Mai mult, la nivelul întregii economii, 33,2% dintre manageri sunt femei în România, cifră apropiată de media europeană de 35%. Statisticile relevă, de asemenea, diferențe regionale semnificative, cu o prezență mai mare a antreprenoarelor în regiunea București-Ilfov (44%) și o prezență mai scăzută în regiunea Vest (31,9%). Aceste informații deschid discuții importante despre necesitatea unor inițiative susținute pentru promovarea femeilor de afaceri în toate regiunile țării.
În ceea ce privește viitorul, Florin Jianu a subliniat că există provocări, iar colaborarea între sectorul privat, Guvern, administrație și Parlament este esențială pentru sprijinirea antreprenorilor, în special a femeilor de afaceri. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a subliniat necesitatea schimbării mentalității colective referitoare la egalitatea de gen și a evidențiat domeniul antreprenoriatului ca exemplu, cu performanțele superioare ale companiilor conduse de femei.

About Author