Mark Mateschitz

Moștenirea unui imperiu: Red Bull. La doar 32 de ani, Mark Mateschitz este unul dintre cei mai tineri miliardari din lume

Mark Mateschitz, la doar 32 de ani, a intrat în rândul celor mai tineri miliardari din lume, grație unei moșteniri impresionante. După decesul tatălui său, Dietrich Mateschitz, în 2022, Mark a moștenit 49% din gigantul băuturilor energizante Red Bull, o participație evaluată la peste 35 de miliarde de dolari. Această moștenire l-a propulsat în topul celor mai bogați 50 de oameni din lume. Tatăl său, Dietrich Mateschitz a fondat Red Bull alături de Chaleo Yoovidhya, fiecare deținând 49% din companie, în timp ce restul de 2% aparținea fiului lui Chaleo, Chalerm. După moartea lui Chaleo în 2012, familia Yoovidhya a preluat controlul majoritar al companiei. Deși succesiunea la conducerea Red Bull a fost complicată din cauza acestui control majoritar, Mark deține acum o parte substanțială dintr-un imperiu care a generat venituri de 12 miliarde de dolari în 2023. 

Conform datelor, în 2023, Red Bull a vândut 11 miliarde de doze de băuturi energizante, realizând un venit net de 9,68 miliarde de euro. Cu toate acestea, dividendele de 1,56 miliarde de euro plătite în 2022 au fost cele mai mici din ultimii trei ani, din cauza creșterii costurilor de marketing și producție, care au afectat profitabilitatea. Compania cheltuie aproape un sfert din cifra de afaceri pe inițiative de marketing, inclusiv echipa de Formula 1 Red Bull Racing, organizarea de evenimente de sporturi extreme și sponsorizarea unor atleți de top, precum fotbalistul brazilian Neymar, schioarea Lindsey Vonn, tenismenul Stefanos Tsitsipas și handbalista Cristina Neagu. 

Sursa foto Shutterstock

About Author