Proiectul propune amplasarea unui sistem de stocare a energiei lângă parcul eolian de la Mireasa și parcul solar de la Gălbiori, informează Economica.net si profit.ro. Acest sistem inovator de baterii va fi utilizat în special în perioadele de vârf de producție, contribuind la echilibrarea cererii și ofertei de energie electrică pe piață.
Monsson Group a avut deja progrese semnificative în implementarea acestui proiect, având prima etapă a unității de depozitare finalizată în anul precedent. Sebastian Enache, șeful departamentului de fuziuni și achiziții, a subliniat că dezvoltatorul intenționează să includă cel mai mare sistem de baterii din țară, cu o putere de funcționare de 30 MW și o durată de patru ore, echivalentul a 120 MWh. Investiția reflectă ambițiile Monsson Group de a contribui semnificativ la infrastructura energetică verde a României.
În contextul Europei de Sud-Est, proiectele de baterii sunt încă rare și în stadii incipiente, cu excepția Turciei, unde combinația de energie eoliană și fotovoltaică cu stocare a devenit deja o normă. Acest proiect al Monsson Group ar putea să deschidă calea pentru mai multe inițiative similare în regiune, contribuind la îmbunătățirea stabilității rețelelor și la gestionarea eficientă a surplusului de energie produs în orele de vârf. Cu un cadru regulator favorabil și angajamentul continuu al Monsson Group, industria energiei regenerabile din România ar putea să asiste la noi evoluții inovatoare în viitorul apropiat, informeaza balkangreenenergynews.com
De asemenea, Monsson Group are planuri de extindere a parcului solar de la Gălbiori, adăugând două segmente mai mari pe câteva zeci de hectare. Această mișcare strategică va consolida poziția grupului în domeniul energiei solare, contribuind la creșterea capacității totale de producție și la diversificarea portofoliului.
Mai mult, Monsson Group, controlat de omul de afaceri suedezo-monegasc Emanuel Muntmark, se află în mijlocul unuia dintre cele mai mari proiecte de energie solară din Europa, cu stocare în baterii. Dama Solar, situl proiectului, se găsește în Arad, vestul României, și este estimat să atingă o capacitate de peste 1 GW. Până în prezent, Monsson Group a demonstrat un angajament puternic față de tranziția către energie verde, dezvoltând și vânzând proiecte de energie eoliană și solară în stadiul de gata de construcție de peste 2,8 GW și, respectiv, 2,1 GW. În prezent, operează 78 MW și are peste 2 GW în curs de dezvoltare, consolidându-și poziția ca un jucător important în industria energiei regenerabile din România.

About Author