Industrie

După ani de crize consecutive, întreprinderile europene se află într-un dezavantaj structural față de concurenții globali, ca urmare a prețurilor ridicate la energie, a unei reglementări tot mai mari și oportunități limitate de finanțare, informează businesseurope.eu

În timp ce economia globală a crescut cu 3,2% în 2023, economia UE a stagnat în termeni reali în același an, deoarece 10 state membre și-au văzut economia contractată. Performanța puternică a sectorului serviciilor din UE contrastează cu cea a industriei, deoarece producția industrială din UE a scăzut cu 1,8% în 2023, iar marea majoritate a statelor membre și-au văzut producția industrială în scădere cu până la 12,1% față de anul precedent. 

În 2024, conform celei mai recente perspective economice publicate în primăvară, se așteaptă ca economia UE să crească cu 1,2%, comparativ cu o creștere estimată de 5% în China și 2,6% în SUA. Este esențial ca baza industrială a UE să fie menținută pentru securitatea și prosperitatea economică a spațiului european. Industria europeană se confruntă cu multe provocări structurale față de concurenții globali, iar factorii politici trebuie să abordeze de urgență, remarcă publicația citată.

Economia UE este de așteptat să crească cu 1,8% în 2025. Aceasta este o revizuire în scădere de 0,4 pp pentru 2024, în comparație cu perspectivele economice de toamnă, deoarece producătorii industriali din UE se confruntă cu provocări continue care au ca rezultat cel mai scăzut nivel de capacitate. utilizare (excluzând Covid) timp de 11 ani.

Inflația totală urmează să-și continue scăderea constantă, cu o medie de 2,9% și, respectiv, 2,6% în UE și zona euro în 2024, înainte de a se apropia de ținta de 2,0% a BCE în 2025. Creșterea consumului privat și a investițiilor vor fi principalii factori de creștere în 2024, creșterea investițiilor în UE atingând 3,4% în 2025, pe fondul unor rate mai scăzute ale dobânzilor.

Sursa foto Shutterstock

About Author