
Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research a analizat starea actuală a românilor, aspectele importante ale momentului, precum și evoluția acestora în timp, comparativ cu studiul similar din aceeași perioadă a anului 2022.
- 9 din 10 români îi percep pe cei din jurul lor ca având mai degrabă o stare generală de iritare și apatie.
- Majoritatea românilor se declară mulțumiți de relațiile cu familia și prietenii (92%) și de nivelul de dezvoltare personală atins (79%).
- 1 din 2 români nu resimt mândrie națională în acest moment.
- 46% consideră că ceea ce cumpără în prezent reprezintă strictul necesar pentru a-și asigura traiul.
- 59% dintre români consideră că, în fața unei perioade economice și emoționale dificile, brandurile ar trebui să pună accent pe mesaje motivaționale și optimiste.
87% dintre români consideră că cei din jurul lor sunt mai nervoși și obosiți ca oricând
Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, jumătate dintre români (50%) au sentimente predominant pozitive în această perioadă. Dintre aceștia, 27% se declară optimiști și cu energie iar 23%, spun că se simt relaxați și privesc cu calm ceea ce se întâmplă în jur, ambele atitudini fiind mai des întâlnite în rândul seniorilor (+60 ani), în proporție de 35%, respectiv 32%.
Pe de altă parte, 32% dintre români recunosc că se enervează ușor și experimentează deseori sentimente de furie, un fenomen accentuat în special în rândul persoanele din Generația Y (29-44 ani) – 38%, iar 18% se simt mai degrabă plictisiți sau obosiți în viața de zi cu zi.
Inflația ridicată i-a determinat pe români să prioritizeze cheltuielile pentru acoperirea nevoilor de bază. Astfel, 46% dintre ei sunt de acord, în mare și foarte mare măsură, că achizițiile lor actuale sunt strict necesare pentru supraviețuire.
În ultima lună, românii au cheltuit cel mai mult pe produse alimentare (89%), utilități (82%), produse de igienă personală (73%), produse pentru îngrijirea casei (67%) și medicamente sau suplimente (66%).
Pe de altă parte, în ultima lună, românii au alocat sume reduse pentru cărți (16%), călătorii și vacanțe (13%) sau produse destinate hobby-urilor (7%).
Comparativ cu 2022, datele recente arată o creștere semnificativă a cheltuielilor realizate în ultima lună pentru categoriile de bază, precum produsele alimentare (+17%), utilitățile (+16%), produsele de igienă corporală (+11%), produsele pentru curățenie (+8%) și medicamentele și suplimentele (+12%). Aceste evoluții indică o orientare accentuată a consumului către necesitățile zilnice. În schimb, românii au cheltuit mai puțin față de 2022 pe produse cosmetice și parfumuri (-3%), articole destinate hobby-urilor (-3%) și accesorii precum ceasuri și bijuterii (-2%), reflectând o tendință de prioritizare a cheltuielilor esențiale în contextul economic actual.
Sursa foto Reveal Marketing