ad-test-0
ad-test-2

Smartree: În primele 9 luni, salariile din sectorul privat au crescut cu 5%, bonusurile - cu 12%

O analiză realizată de compania Smartree, specializată în externalizarea proceselor de HR, arată că ȋn primele nouă luni ale lui 2017 angajații din mediul privat au beneficiat de salarii cu 5% mai mari și de bonusuri salariale cu 12% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit analizei „Smartree Workforce Index”, creșterea a fost în principal susținută de majorarea salariului minim brut pe economie de la începutul anului, care s-a reflectat în evoluția pozitivă a salariilor.

Distribuția creșterii a fost inegală, raportat la cele trei trimestre, cu o creștere medie de 12% în primul trimestru al anului comparativ cu aceeași perioada a anului trecut, 2% în cel de-al doilea trimestru și menținerea valorilor medii salariale în al treilea trimestru. „Deși salariile au rămas constante în al treilea trimestru, bonusurile au crescut cu 9% comparativ cu aceeași perioadă din 2016, ceea ce implicit înseamnă venituri mai mari pentru angajații români”, arată autorii studiului.

În ceea ce privește primele nouă luni ale lui 2017, valoarea bonusurilor oferite de companii a cunoscut același trend pozitiv, ȋnregistrȃnd o creștere de 12%. Acest lucru s-a văzut și în evoluția pozitivă a indicelui de bunăstare a angajaților, care a crescut cu aceeași valoare procentuală.

„Datele Smartree Workforce Index arată un trend pozitiv la nivelul întregii piețe, raportat la primele nouă luni ale anului.

Desigur, am identificat evoluții diferențiate ale indicatorilor analizați, de-a lungul perioadei. Acestea se datorează unor factori diverși, de la punerea în aplicare a unor modificări legislative până la implementarea de programe organizaționale specifice. Un exemplu în acest sens ar fi programele de bonusare. Astfel, observăm cum tot mai multe companii bonuseză în timp real activitatea angajaților pentru a-i reține, dar și pentru a-i motiva să fie cât mai eficienți la locul de muncă”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Același studiu mai arată că și numărul angajărilor s-a majorat, ȋn medie, cu 13% ȋn această perioadă, pe fondul unui cadru macroeconomic favorabil și al creșterii economice ȋnregistrate ȋn prima parte a anului. Distribuția pe cele trei trimestre arată creșteri de peste 10% a numărului de angajări în fiecare trimestru.

Potrivit datelor Smartree, industriile în care s-au raportat cele mai multe angajări sunt farma, echipamente medicale, telecomunicații, dezvoltare aplicații software sau producție componente auto. „Dinamismul pieței muncii s-a păstrat și în trimestrul 3 al anului, chiar dacă acest interval de timp a coincis cu perioada concediilor. Angajatorii au continuat să recruteze masiv, iar creșterea angajărilor în acest interval de timp se înscrie într-o prognoză de angajare pozitivă pentru perioada următoare.

Cu alte cuvinte, angajatorii din România vor spori numărul de angajați ca parte a planurilor de dezvoltare organizațională”, a adăugat Adrian Stanciu. La nivelul companiilor analizate, indicatorul numit „starea economiei” - format din evoluția numărului de angajați și evoluția salariilor - a crescut cu 10% în primele nouă luni ale anului. De asemenea, indexul Smartree ia în calcul atât situația concediilor de odihnă din piață, cât și a concediilor medicale, cei doi indicatori care influențează bunăstărea angajaților.

Numărul de zile de concediu de odihnă a evoluat în primele nouă luni ale lui 2017 cu 5% față de perioada similară din 2016, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajați a crescut cu un procent de 3%.

Autorii studiului menționează că pentru realizarea „Smartree Workforce Index”, o sinteză a evoluției recrutărilor, a creșterii salariale și a bunăstării angajaților, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat și care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Ȋn analiză s-au luat ȋn considerare toate tipurile de contracte de muncă (periodă determinată sau nedeterminată, cu normă ȋntreagă sau timp parțial).

Ȋn ceea ce privește salariul, acesta reprezintă restul de plată (ceea ce angajatul primește la finalul lunii de muncă), după ce s-au scăzut contribuțiile și impozitele și eventualele rețineri.

Smartree procesează 600.000 de angajați anual și are peste 180 de clienți, în majoritate companii multinaționale, dar și companii cu capital integral românesc. Smartree beneficiază de experiența și competențele a peste 80 de specialiști în payroll, administrare de personal și recrutare.

ad-test-3