ad-test-0
ad-test-2

Monedele virtuale sunt pe cale să devină „noul cont secret din băncile elvețiene”

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Guvernele și autoritățile fiscale din întreaga lume sunt îngrijorate că monedele virtuale se vor deveni echivalentul paradisurilor fiscale, premierul britanic Theresa May și premierul indian Narenda Mori numărându-se printre cei ce s-au declarat alarmați de aceasta perspectivă, relatează Bloomberg.

Congresul american a avut o serie de audieri pe această temă în ianuarie, iar secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin a făcut un apel la cele mai mari 20 de economii ale lumii să colaboreze pentru ca monedele virtuale să nu devină „următorele conturi din băncile elvețiene”. Pe de altă parte trebuie spus că monedele virtuale au fost deja adoptate ca refugiu, într-o primă etapă de mediul infracțional și într-o a doua etapă de micile afaceri care caută să reducă valoarea taxelor plătite, conform unui studiu realizat timp de trei ani de Foundation for Defense of Democracies, un think tank independent din Washington. Mișcarea a căpătat un impuls suplimentar după apariția „monedelor private”, cum sunt ZCash sau Monero, care utilizează metode de criptare speciale, care le fac greu de urmărit. În conturile offshore se află în jur de 10.000 de miliarde de dolari, conform estimărilor Grayscale Investments, o companie din New York care oferă investitorilor ZCash.

Analiștii cred că până în 2025 ZCash ar putea ocupa o zecime din valoarea totală a conturilor offshore. Circulația Bitcoin poate fi urmărită, pentru că entitățile legale au dezvoltat tehnologii ce pot decripteze tranzacțiile, cumpărătorii și vânzătorii celei mai populare monede virtuale. Conform studiului realizat de Foundation for Defense of Democracies, care a analizat spălarea banilor prin intermediul ATM-urilor cu bitcoin, a siturilor cu jocuri sau a altor tipuri de furnizori de astfel de servicii, Europa este responsabilă pentru cea mai mare parte din traficul ilicit cu bitcoin, de cinci ori mai mare decât cel din Statele Unite.

Departamentul Economic, economic@mediafax.ro

ad-test-3