ad-test-0
ad-test-2

Consiliul Judeţean Bihor înființează şcoli profesionale pentru parcurile industriale

ORADEA (MEDIAFAX) - Consiliul Judeţean Bihor va înființa școli profesionale pe lângă parcurile industriale din județ, întrucât firmele au nevoie de muncitori calificaţi, vicepreședintele CJ Bihor, Traian Bodea, susţinând că "în România nu se poate să fie toți cu mapa și nimeni cu sapa".

Vicepreședintele CJ Bihor, Traian Bodea, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că nu este suficient să fie deschise parcuri industriale, ci trebuie făcută și formare profesională, ținând cont de faptul că, în ultimii 25 de ani, școlile de meserii au dispărut și nimeni nu mai formează specialiști.

”CJ Bihor şi Clubul Economic German din Braşov au semnat un protocol de colaborare în baza căruia, pe lângă parcurile industriale din judeţ gestionate de Consiliu – de la Tileagd, Săcueni și Beiuș - vor funcționa școli profesionale. Considerăm că nu este suficient să facem parcuri industriale, trebuie să facem și formare profesională, ținând cont de faptul că, în ultimii 25 de ani, școlile profesionale, cele de meserii, au dispărut și nimeni nu mai formează specialiști, meseriași, în meserii precum electromecanici, sudori, frezori. Părinții și-au dorit copiii cu studii superioare, neluând în calcul dacă aceștia, după termninarea studiilor, ar putea fi și angajați într-un loc de muncă. Este, din păcate, un cult al fugii de anumite meserii, iar această gândire trebuie să dispară. Cei care nu promovează Bacalaureatul ar putea deveni clienții acestor școli profesionale, pentru că nu se poate ca, în România, să fie toți cu mapa și nimeni cu sapa”, a spus Bodea.

Potrivit acestuia, pe piața muncii din județul Bihor există cerere din partea firmelor, există un vid de forță de muncă, fiind mulți angajatori care întreabă dacă sunt meseriași pe profilul lor.

”Noi, la CJ Bihor, considerăm că cea mai importantă resursă este cea umană. Dacă ai oameni, ai cu cine să lucrezi. De aceea vrem să înființăm aceste școli profesionale în așa fel încât copiii din clasele a VII-a și a VIII-a să poată fi direcționați și spre aceste școli, mai ales cei care nu au capacitatea intelectuală de a urma cursuri universitare. Noi vrem să cooptăm alături de noi firme care au investit în România și care să ne spună că au nevoie peste 2 ani de o clasă în care elevii învață o anumită meserie sau de un anumit număr de meseriași. Elevii vor fi pregătiți în funcție de cererea angajatorilor, nu le facem clasele după capul nostru. Avem nevoie de muncitori calificați, de tineri formați în școli românești după modelul german”, a afirmat vicepreședintele CJ Bihor.

Protocolul de colaborare a fost semnat de vicepreședintele Consiliului, Traian Bodea, și Werner Braun, președintele Clubului Economic German din Brașov, co-inițiatorul Școlii Profesionale Germane Kronstadt.

”În baza acestui protocol, Clubul Economic German va furniza, de asemenea, know-how-ul necesar lansării unui parteneriat între Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar Judeţean și întreprinzătorii din Bihor”, se arăta într-un comunicat al CJ Bihor.

În Germania, sistemul este susținut în proporție de 100% de stat, iar în România sprijinul oferit de stat școlii din Brașov este de 200 lei, agenții economici dublând această sumă.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

ad-test-3