ad-test-0
ad-test-2

Țările din Europa de Est încearcă să își aducă înapoi cetățenii care au emigrat

"Te vreau înapoi" este sloganul pe care Letonia l-a ales pentru a-şi atrage înapoi cetăţenii care au plecat în Europa de Vest în căutarea unor oportunităţi de joburi şi salarii mai mari.

 

Programul Poloniei oferă ponturi pentru job-uri, imobiliare şi sănătate, în timp ce guvernul României se aliază cu mediul privat, oferind burse şi târguri de job-uri pentru a aduce înapoi cetăţenii talentaţi, potrivti Bloomberg.

 

Campaniile au primit un impuls puternic după votul pentru Brexit, care a aruncat în incertitudine viitorul muncitorilor străini din Marea Britanie.

 

"Diaspora reprezintă un potenţial imens pentru ţările de origine. Munca în afară poate fi benefică, pentru că se învaţă noi moduri de a gândi şi se dobândesc noi aptitudini", potrivit Rokas Grajauskas, economist de la Danske Bank.

 

Căutarea est-europenilor pentru noi oportunităţi în vest nu este nouă. Colapsul Uniunii Sovietice a demarat o mişcare fără precedent de europeni către vestul mai bogat. Valul de aderare la Uniunea Europeană din 2008 şi criza financiară a declanşat din nou alte fluxuri de migranţi.

 

De asemenea, Europa se luptă cu o natalitate extrem de scăzută şi cu îmbătrânirea populaţiei.Pierderea muncitorilor către alte economii deja a costat cele 21 de naţiuni din Europa Centrală şi de Est 7% din PIB, potrivit FMI, care prezice că impactul în următorii 14% ani va fi de 9% din PIB.

 

După aderarea la UE numărul românilor care au ales să plece din ţară a crescut considerabil, din 2007 până astăzi numărul persoanelor care au emigrat a ajuns la 2 milioane. Doar în 2014 (ultimul an pentru care există date) au plecat din ţară 185.000 de români, arată datele de la INS.

Sursa: Mediafax

ad-test-3