ad-test-0
ad-test-2

S-a modificat procedura de inregistrare a marcilor

Odata cu publicarea Legii nr. 66/2010 în MOF nr. 226 din 09/04/2010 procedura de inregistrare a marcilor la OSIM s-a schimbat foarte mult.

Astfel, incepand cu data de 09.05.2010, OSIM nu va mai avea rolul de “caine de paza” al marcilor deja inregistrate, oficiul nemaiexaminand marcile depuse la inregistrare din punct de vedere al identitatii/similaritatii cu alte marci deja inregistrate.

In acest sens, cererile de marca se publica in termen de 7 zile de la data depunerii, iar in termen de doua luni de la data publicarii cererii orice persoana interesata poate formula opozitii pentru motivele relative de refuz (in cazul in care o marca este identica sau similara cu marca deja inregistrata).

Ulterior OSIM procedeaza la examinarea cererii de inregistrare a marcii, analizand doar motivele de nulitate absoluta (lipsa distinctivitatii, marcile contrare ordinii publice sau bunelor moravuri, semnele uzuale, etc)

Comisia de Examinare OSIM va parcurge motivele de nulitate relativa (precum similaritatea sau identitatea cu o marca anterioara), doar in cazul in care a fost depusa o opozitie in termenul mentionat

Exemplu: Sa presupunem ca dvs ati inregistrat marca “Hotelul XYZ” in anul 2004. De atunci ati facut publicitate acestei marci, ati participat la mai multe targuri de turism unde ati impartit diferite brosuri si pliante, ati organizat mai multe evenimente in cadrul hotelului si o folositi cu buna credinta, devenind deja cunoscuta.

O pensiune care vrea sa profite de renumele castigat de dvs pe piata depune la inregistrare marca “Pensiunea XYZ” – marca similara cu a dvs. Avand in vedere faptul ca atat pensiunile cat si hotelurile presteaza acelasi gen de servicii (la alt standard), bineinteles ca turistii ar putea confunda cele doua nume crezand ca dvs ati deschis pe langa hotel si o pensiune.

Daca dvs nu formulati opozitie in termen de 2 luni de la depunerea cererii acest concurent neloial va primi certificatul de inregistrare al marcii, putand astfel sa o foloseasca in paralel cu dvs. Bineinteles pentru Hotelul XYZ aparitia Pensiunii XYZ reprezinta un risc major intrucat daca serviciile oferite de Pensiune vor fi foarte proaste, prin asociere consumatorii vor considera ca si serviciile oferite de Hotel sunt foarte proaste.

Acest lucru inseamna ca titularii marcilor deja inregistrate sau in curs de inregistrare trebuie sa se asigure ca nu se va inregistra o alta marca identica sau similara, urmarind in mod constant (saptamanal) Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, pentru a putea introduce o opozitie in termenul legal de 2 luni.

Prin intermediul acestei modificari a legislatiei actuale, protectia efectiva a marcilor a fost transferata din sarcina OSIM –ului in cea a titularilor. Astfel, prin inregistrarea marcii titularul obtine un drept asupra respectivei denumiri insa va trebui sa fie atent la potentialii urzurpatori, considerandu-se ca nu statul este cel interesat in a se mentine unicitatea marcii inregistrate.

About Author

Elena Grecu's picture
Avocat si consilier in proprietate intelectuala, Elena Grecu este managerul agentiei de proprietate intelectuala Nomenius.(www.nomenius.ro, http://avocatii-tai.ro/avocat-elena-grecu/). Cu o experienta relevanta in domeniul dreptului proprietatii intelectuale si a dreptului comercial, doamna avocat Elena Grecu se ocupa in special de inregistrarea marcilor atat pe plan national cat si comunitar si a desenelor si a modelelor industriale, consilierea in acest domeniu si, de asemenea, se axeaza pe litigii de proprietate intelectuala si drept comercial”.
ad-test-3