ad-test-0
ad-test-2

Enterprise Investors a realizat anul trecut încasări de peste un miliard de euro

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Compania de private equity Enterprise Investors (EI) a realizat anul trecut încasări record, de peste un miliard de euro, în urma celor zece exituri efectuate, a unui exit parţial precum si a dividendele plătite de companiile din portofoliu, informează un comunicat al EI. Enterprise a lansat, în septembrie 2017, cel de-al nouălea fond, Polish Enterprise Fund VIII, de 498 milioane de euro, strâns în doar trei luni, depășind ținta iniţială, și având 90% din capitalul angajat de la investitorii ce au investit și în fondurile precedente. În 2017 firma a realizat două noi investiţii, în producătorul de băuturi alcoolice Jantoń şi retailerul slovac CBA Slovacia. Pe lângă aceste achiziţii, în 2017 fondurile EI au realizat trei investiţii adiţionale. 

Polish Enterprise Fund VI (PEF VI) a investit încă 2,5 milioane euro în Wento, o companie specializată în construirea de parcuri eoliene și fotovoltaice în Polonia. Această investiţie crește participaţia totală a PEF VI în Wento la 48,9 milioane euro. PEF VII a investit încă 4,9 milioane eurro în Nu-Med, o reţea de clinici de radioterapie, crescând capitalul angajat în această companie la 42,2 milioane euro. Enterprise Venture Fund I (EVF) a injectat încă 2 milioane euro în J.S. Hamilton Poland, al doilea mare furnizor de servicii independente de inspecţie și analiză din Polonia. Valoarea totală a investițiilor realizat de fondurile EI anul trecut este de 58,7 milioane euro. În februarie EI a finalizat vânzarea Profi Rom Food, lanţ de supermarketuri din România, pentru o valoare totală de 533 milioane euro.

În aprilie, PEF VI a vândut toată participaţia sa în Dino, unul dintre lanţurile de retail cu cea mai rapidă creștere din Polonia. Încasările brute totale rezultate în urma acestei listări la Bursa de Valori din Varșovia (WSE) s-au ridicat la 376 milioane euro, cea mai mare listare din Europa Centrală și de Est a unei companii susţinută de un fond de private equity și cea de-a 34-a listare din portofoliul EI. Pe parcursul anului, fondurile EI au rămas active la bursele de valori din Varșovia și Praga, finalizând trei exituri totale și un exit parţial. În iunie, EVF a vândut pachetul de 38,1% deţinut în Polski Bank Komórek Macierzystych, bancă europeană de depozitare a sângelui prelevat din cordonul ombilical. Tranzacţia a generat încasări brute de 22,7 milioane euro, iar încasările totale brute generate de această investiţie au atins 34,8 milioane euro, reprezentând o multiplicare de 8,1 ori a costului. În aceeași lună, CED Group (CEDG), un holding controlat de PEF VI, a semnat un acord în urma căruia și-a redus participaţia în Kofola, un producător de top de băuturi răcoritoare din Europa Centrală și de Est. Acţiunile au fost cumpărate de către fondatorii companiei, iar CEDG și-a diminuat participația de la 37,3% la 25,3%.

De asemenea, compania a plătit și dividende. PEF VI a realizat încasări brute 40,8 milioane euro în urma acestor tranzacţii. În iulie, EVF a vândut întreaga participație de 9,25% în Elemental Holding, companie care activează în domeniul reciclării materialelor neferoase și a deșeurilor electronice, într-o tranzacţie secundară la WSE. Tranzacția a generat încasări brute de 11,7 milioane euro, reprezentând o multiplicare de 1,5 ori a costului. EI a vândut și Skarbiec Holding, o societate de administrare de investiţii, lider în Polonia. În septembrie, Polish Enterprise Fund V (PEF V), a vândut restul participaţiei în Skarbiec în cadrul unei tranzacţii secundare la WSE. Încasările brute totale generate de această investiţie au atins 116,7 milioane euro, ceea ce reprezintă o multiplicare de 3,1 ori a costului.

Pe lângă tranzacţiile de pe piaţa de capital, în luna martie PEF V a decis să vândă subsidiara care deţinea 59,95% din Harper Hygienics, un producător polonez de produse pentru igiena pielii, listat la WSE. Cumpărătorul, iCotton - un producător leton de produse cosmetice și igienice, s-a angajat să furnizeze companiei capital adiţional și să lanseze o licitaţie la WSE pentru a atinge o deținere de 66%. Valoarea tranzacţiei a fost de 1 euro. În decembrie, PEF VI a semnat un acord pentru vânzarea a 100% din acţiunile Netrisk.hu, cel mai mare broker online de asigurări din Ungaria, către MCI. EuroVentures, parte a MCI Capital Group, o frmă de private equity listată la Bursa de Valori din Varșovia. Valoarea tranzacției este de 56.5 milioane euro. Lista exiturilor din 2017 include și trei tranzacţii a căror valoare nu a fost dezvăluită. În martie, EVF a vândut pachetul de acţiuni deţinut în Tahe Outdoors, o companie producătoare de echipament pentru sporturi nautice, către fondatorii companiei.

În luna mai, PEF VI a vândut United Oilfield Services, un furnizor de servicii pentru industria de petrol și gaze din Europa, către un investitor privat. În decembrie, PEF V și PEF VI au semnat un acord pentru vânzarea Grupului Macon, unul dintre cei mai mari producători români de materiale de construcţi, care va fi achiziţionat de Xella Group. Tranzacția este condiționată de obținerea aprobării Consiliului Concurenței din România.

De la fondarea sa în 1990, Enterprise Investors a strâns nouă fonduri cu capital ce depășește 2,5 miliarde euro. Până la sfârșitul anului 2017, fondurile din administrarea EI au investit 1,8 miliarde euro în 139 de companii din diverse sectoare de activitate. Această cifră include 1,2 miliarde euro investite în 117 companii din Polonia și 600 milioane euro investite în 22 de companii din Europa Centrală și de Est. Fondurile administrate de Enterprise Investors au vândut 126 companii, realizând încasări totale brute în valoare de 3,6 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro au fost generate de investiţiile din afara Poloniei. Fondurile EI deţin în prezent acţiuni în 13 companii.

Departamentul Economic, economic@mediafax.ro

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.
ad-test-3