ad-test-0
ad-test-2

Este legal „bulgarele de zapada”?

„Bulgarele de zapada”, numita de doctrina si „vanzarea piramidala” este acea vanzare etajata constand in promisiunea comerciantului de a preda marfa sau de a executa prestatia la un pret ori tarif inferior celui practicat in mod curent in schimbul obligatiei asumate de clientul consumator de a procura pentru comerciant alti clienti. Astfel, cand acestia din urma se prezinta si, la randul lor, se obliga, in aceleasi conditii, sa aduca noi clienti, cumparatorul initial isi primeste avantajul scontat.

Considerata a fi o practica neloiala, vanzarea piramidala este un sistem prin care vanzatorul intentioneaza sa cointereseze consumatorii respectivului produs, astfel incat acestia sa lucreze in interesul comerciantului, prin raspandirea informatiilor cu privire la produsul respectiv.

Aceasta practica este considerata a fi contrara uzantelor comerciale, intrucat prejudiciaza deopotriva pe ceilalti comercianti cat si pe consumatori, insuflandu-le iluzia ca astfel ar dobandi marfuri sau alte servicii in conditii avantajoase.
In stabilirea caracterului neloial, nu are nici o relevanta imprejurarea ca respectivul consumator are alegerea intre doua preturi, unul redus daca procura si alti clienti, si celalalt normal intrucat numai aducerea la cunosinta publicului unei astfel de metode prejudiciaza ceilalti comercianti.

De altfel, Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, aprobata prin Legea 650/2002 prevade in art. 43 ca sunt sunt considerate practici comerciale interzise: „vanzarea piramidala, sau orice alte procedee similare care constau in special in a oferi produse/servicii consumatorilor facandu-i sa spere ca le vor obtine fie cu titlu gratuit, fie la un pret redus fata de valoarea lor reala si conditionand vanzarile de plasarea contra plata de bonuri, tichete, cupoane ori a altor titluri similare catre terti sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri”.

De asemenea, conform dispozitiilor art. 4 lit. c al Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale astfel cum a fost modificata, constituie contraventie incheierea de contracte prin care un comerciant asigura predarea unei marfi sau executarea unor prestatii in mod avantajos, cu conditia aducerii de catre client a altor cumparatori cu care comerciantul ar urma sa incheie contracte asemanatoare.
Aceasta practica nu este specifica pietei romanesti, jurisprudenta franceza decizand ca reprezinta o vanzare tip ,,bulgare de zapada" atunci cand se ofera noua perechi de ciorapi la un pret interesant oricarei cliente care furnizeaza trei comenzi similare ale altor consumatoare.

La prima vedere acest procedeu poate crea iluzia ca ar fi avantajos pentru un consumator care, plasand alte comenzi, primeste bunul in schimbul unei sume reprezentand o mica parte din pretul lui real, tentandu-l astfel de a incerca produsul comerciantului, si mai mult decat atat, de a zraspandi zvonul asupra ofertei. Este de fapt o reclama „din gura in gura” care, astfel ca bulgarele de zapada aduce clienti numerosi comerciantului, fara ca acesta sa depuna eforturi in dobandirea acestora.

Prin aceasta metoda comerciantul atrage clientela celorlalti comercianti, costurile acestei operatiuni fiind reduse insa comerciantul risca o amenda substantiala.

Jurisprudenta a calificat acest procedeu, bazat pe sistemul piramidal ca o escrocherie prin care comerciantul isi insuseste un profit ilicit uzand de mijloace frauduloase.

Astfel, practica numita „bulgarele de zapada” constituie contraventie care se constata si se sanctioneaza de catre Garda financiara.
In afara acestei amenzi, orice concurent poate declansa o actiune in instanta prin care sa recupereze daunele suferite, asa ca desi presupune costuri reduse si s-a observat in unele cazuri chiar dublarea clientelei, metoda „bulgarele de zapada” poate produce pierderi mai mari decat avantajele obtinute in urma practicarii acesteia.

About Author

Elena Grecu's picture
Avocat si consilier in proprietate intelectuala, Elena Grecu este managerul agentiei de proprietate intelectuala Nomenius.(www.nomenius.ro, http://avocatii-tai.ro/avocat-elena-grecu/). Cu o experienta relevanta in domeniul dreptului proprietatii intelectuale si a dreptului comercial, doamna avocat Elena Grecu se ocupa in special de inregistrarea marcilor atat pe plan national cat si comunitar si a desenelor si a modelelor industriale, consilierea in acest domeniu si, de asemenea, se axeaza pe litigii de proprietate intelectuala si drept comercial”.
ad-test-3