ad-test-0
ad-test-2

Studentul, reclama de succes a universitatilor din afara

Cind ati intilnit ultima oara un student care v-a povestit cu drag despre scoala in care invata? Un student care, in fond, tine loc de reclama universitatii respective.

Debora Manea este unul dintre zecile de mii de studenti care au spus pas universitatilor romanesti si au descis sa isi continue studiile in afara.  A stiut de la bun inceput ca asta isi doreste. Absolventa a Colegiului “Richard Wumbrand” din Iasi, Debora, in virsta de 21 de ani, e aproape convinsa ca sistemul de invatamint nemtesc i se potriveste ca o manusa. Vorbeste cu emotie si admiratie despre cum e sa fii student la ESB Business School de la Universitatea din Reutlingen, o voce in rindul institutiilor academice de management si in topul celor mai cunoscute scoli de afaceri internationale din Germania.

Ce ii place la nebunie? Faptul ca studentii sunt incurajati sa puna intrebari si ca teoria si practica se completeaza.  “La ESB sunt 40 de locuri pe an, 20 pentru studentii nemti si 20 pentru internationali. Admiterea se face pe baza de dosar care contine un CV, eseu, scrisoare de recomandare. Conteaza si experientele internationale anterioare”, afirma ieseanca.  

Oricum, tinara nu era la prima experienta in strainatate. “ In timpul liceului, am fost plecata un semestru in State. Comparind, in Romania am primit mult mai multa informatie. In SUA am facut matematica in liceu si am fost in clasa a 12-a avansati”, isi aminteste Debora.

Sistemul nemtesc, pe locul intii in topul preferintelor fetei, i-a oferit posbilitatea sa fac deja un stagiu de internship la GE Capital, Düsseldorf, iar acum trebuie sa se gindeasca la urmatorul loc unde va face practica. “Un an facem teorie, sase luni facem practica. Internshipul valoreaza 30 de credite, iar  studentii sunt responsabili sa isi gaseasca singuri  compania in care vor lucra. In ceea ce ma priveste, nu cred ca in Romania as fi gasit vreo companie care sa aiba atita incredere in mine. Internshipul la General Electric a fost una din cele mai faine experiente. Am lucrat pe baza de proiecte, am pregatit impreuna cu managerul rapoarte ale controalelor interne, am facut interviuri cu managerii de departament ca sa aflu care e procedura, am facut baze de date. Cind am ajuns la primul internship, stiam foarte multa teorie, ceea ce m-a ajutat sa inteleg procesele din firma. La noi teoria este mult legata de practica”, dezvaluie Debora putin din experienta la divizia internationala de servicii financiare a General Electric. 

Intrebare – cheie: ”De ce?”

Cea mai mare realizare a tinerei studente este faptul ca a prezentat intr-o videoconferinta rezultatele financiare ale GE in fata board-ului companiei. A fost incurajata, a fost promovata si motivata sa ceara cit mai mult de la ea, ajungind astfel sa capete multa incredere in sine. “Cultura organizationala in firma este de asa natura ca incurajeaza greselile. Am invatat de ce lucrurile stau asa si nu altfel. Cred ca eu am fost mai ingrijorata decit sefii mei cind am gresit”, marturiseste Debora, care subliniaza faptul ca universitatile si companiile private sunt in strinsa legatura.

Nu va imaginati ca in timpul semestrului studentii ESB, adunati din toate colturile lumii, vad doar formule matematice si teorii economice. Desi componenta teoretica este esentiala – asa cum ne spune romanca – studentii lucreaza in permanenta in echipe, participa la workshop-uri, proiecte in care sunt implicate firme private. “Companiile lucreaza cu noi, suntem invitati sa mergem in vizita, organizeaza tirguri de joburi la care iau parte, in medie, 70 de companii interesate de recrutare. Noi lucram la proiecte reale. Anul acesta am facut un proiect de cercetare in marketing pentru o companie germana. Toti colegii mei au fost implicati in cite un proiect. O grupa a lucrat pentru un producator de articole sportive, alta pentru un lider de piata la sisteme de usi sau pentru un producator de mobilier de birouri ajustabile etc.”, descrie Debora activitatea studentilor din timpul unui semestru.

Cu gindul la al doilea internship, Debora pare ca stie foarte bine spre ce se indreapta: consultanta in finante, iar in Germania are acces la foarte multe companii mari de consultanta.

Costuri piperate, dar nu imposibile

Despre profesorii din facultate are doar cuvinte de lauda. Oamenii de la catedra au lucrat in companii de renume international sau au fost consultanti ai unor politicieni germani. Potrivit celor povestite de Debora Manea, profesorii trebuie sa aiba cel putin trei de de experienta practica pentru a preda. Printre profesorii sai s-au numarat directorul executiv de la HP sau economistul sef al Fundatiei Konrad – Adenauer.

Taxele scolare si costurile vietii in Reutlingen, Germania, nu sunt exagerat de mari fata de cele de la universitatile din Romania, spune Debora. “ Taxele ajung la 500 de euro pe semestru, mai sunt citeva taxe administrative si pentru organizatia studentilor. Costurile de zi cu zi nu sunt cu foarte mult mai ridicate decit in Romania. Mai sunt joburi part–time. Oricine se poate descurca cu putin ajutor”, e increzatoare Debora. In timpul liber, ea pregateste un elev la matematica si engleza. Vestea buna pentru cei care vor dori sa isi incerce norocul la o univeristate din Germania este ca, incepind cu viitorul an universistar, nu se vor mai plati taxe. Se va plati doar contribuita la organizatia studenteasca.

Debora ii indeamna pe tinerii romani sa incerce fara ezitare si un alt sistem de invatamint decit cel romanesc, sa plece pentru a acumula experienta. Desi Romania e inca acasa, urmatoarea provocare pentru Debora Manea ramine un master in SUA sau China. Sansele ca Romania sa devina o provocare pentru ascensiunea profesionala a tinerei sunt incerte. Dar pina isi va termina studiile in strainatate mai sunt vreo citiva ani.

Potrivit unui studiu realizat de Liga Studentilor Romani in Strainatate, peste 50.000 de romani studiaza în afara granitelor. Numarul este in crestere de la an la an, afirma Irina Scarlat, Vice-Presedinte de Comunicare si Informare. ”Am observat ca din ce în ce mai mulți absolventi de liceu pleaca sa isi faca studiile in alte tari. Printre tarile preferate de romani in Europa se numara Marea Britanie si tarile nordice. De asemenea, creste numarul celor care aleg sa faca o facultate in SUA”, a subliniat reprezentanta studentilor romani in strainatate.

About Author

Business Age
Business Age este centrul de resurse pentru sectorul business care oferă cititorilor informaţii din domenii precum marketing, mărci comunitare, PR şi publicitate, juridic, educaţie financiară, economie, antreprenoriat, afaceri online şi achiziţii publice.
ad-test-3