ad-test-0
ad-test-2

Maria Grapini: ”Sunt o femeie de afaceri si mi-ar placea ca sa-mi mentin titlul de OM”

Maria Grapini nu este un om pe care să îl poți descrie în cuvinte puține. Ca om de afaceri care conduce și dezvoltă un business de succes de aproape 20 de ani, Maria Grapini este convinsă că în ecuația succesului familia a avut un rol important. Ca politician, se ghidează după vorbele lui Titu Maiorescu care spunea că ”autoritatea morală unui om politic nu se păstrează decât printr-un singur mijloc: în viața privată să fii întodeauna corect, iar în viața publică să fii întodeauna dezinteresat”. Maria Grapini este prezentă în topurile oamenilor de afaceri și a femeilor de succes, conduce Pasmatex, este preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, vicepre­preşedinte Partidului Conservator, preşedinte de fundaţie, consul onorific al Indiei în România, Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin din Europa, iar lista poate continua. În exclusivitate pentru BusinessAge, Maria Grapini a răspuns la câteva întrebări despre dezvoltarea afacerilor, economia României și timpul liber al unei businesswoman de succes.

BusinessAge: Vă aflați în topul Forbes 500 de miliardari cu o avere estimată la 9-10 milioane de euro. Ce înseamnă pentru dumneavoastră o astfel de poziționare?

Maria Grapini: Topurile sunt relative și poziționarea poate fi temporară. Din punctul meu de vedere, poziționarea într-un top, indiferent că vorbim de cel legat de bani sau de cel legat de vizibilitate, autoritate profesională, încredere (sunt între cele 50 de femei cele mai influente din România în revista Forbes de anul acesta) înseamnă responsabilizare, înseamnă transparență, vizibilitate și creșterea încrederii și a notorietății.

B.A. În ce măsură vă motivează și în ce măsură vă obligă?

M.G.Spuneam că prezența în top te responsabilizează, te obligă să mergi, să construiești, dar te și motivează - cineva îți recunoaște munca.

B.A. Pasmatex a devenit un conglomerat complex - pasmaterie, casă de modă, lenjerie. Ce v-a dat curaj și v-a determinat să vă dezvoltați afacerea?

M.G.Da, Pasmatex este mai mult decât o firmă, este un grup de trei firme în care am dezvoltat mai multe branduri. Sunt de profesie inginer textilist și am crezut în forța acestei industrii. Cred în creativitatea oamenilor și de aceea am dezvoltat afacerea, pornind de la o țesătorie de benzi.

B.A. Care sunt direcțiile în care doriți să evoluați și ce noutăți sunteți pregătiți să aduceți pieței?

M.G. Eu m-am bazat mereu pe inovație și tehnologie. Și în acest an am mai cumpărat mașini speciale în domeniul țeserii, imprimării și vopsirii. Lucrăm confecții atât pentru copii, cât și pentru adulți. Acum dezvoltăm produse noi în domeniul ortopediei.

B.A. Care este cel mai mare risc pe care vi l-ați asumat ca om de afaceri?

M.G. Riscul este permanent, dar cred că cel mai mare risc a fost atunci când am pornit în 1994, când am luat un credit de peste 4 miliarde de lei de la bancă și a trebuit să cumpăr și utilaje cu credit -  furnizor din Elveția.

”Cariera profesională poate să sprijine cariera politică, dar nu sunt de acord că prin carieră politică să faci carieră profesională”

B.A. Care considerați că este cel mai mare compromis pe care poate să îl facă un om de afaceri astfel încât să reușească într-un mediu concurențial, dar să nu își piardă onestitatea? Dar un om politic?

M.G. Eu cred că un om de afaceri poate să rămână onest făcând compromisul de a pune pe ceilalți înaintea lui. Câteodată nedrept pentru că eu, de exemplu, în toți acești ani am plătit fără nicio întârziere statului, dar statul are mereu restanțe față de mine. Acesta este un compromis care îți diminuează profitabilitatea, dar îți păstrează autoritatea profesională și morală. Un alt compromis este cel făcut în relația cu familia pentru că o lași pe planul doi. Un om politic poate să facă, din punctul meu de vedere, un singur compromis: acela de a face alianță atunci când dorește să promoveze un act legislativ necesar unei largi majorități cetățenești.

B.A. După mulți ani de la revoluție, ați decis să începeți o carieră în politică. Cum se împacă politica cu mediul de afaceri? Ce v-a determinat să începeți o carieră în politică?

M.G.Cariera politică nu trebuie amestecată cu cea profesională. Întotdeauna trebuie, din punctul meu de vedere, să ai o carieră profesională și apoi una politică. Cariera profesională poate să sprijine cariera politică, dar nu sunt de acord că prin carieră politică să-ți faci carieră profesională. 

Eu sunt un om independent financiar datorită carierei profesionale și am acumulat multe cunoștințe, practici în domeniul economiei, comunicării și a deciziilor. De aceea, am considerat că pot fi utilă în lumea politică, în domeniul reglementărilor legislative sau a muncii executive. 

Trebuie să repet că în mare parte și presa a avut un rol în decizia mea, dar și ONG-urile în care activez, precum și simplii cetățeni.

Trebuie slăbită presiunea fiscală, concomitent cu înăsprirea pedepselor pentru evaziune”

B.A.Cum a evoluat/involuat din punctul dumneavoastră de vedere economia României în ultimii 5 ani?

M.G.Economia României, în ultimii 5 ani, s-a schimbat structural; din păcate, cred că defavorabil, diminuându-se ponderea capitalului autohton mai alesî industrie.

B.A. Care este direcţia în care credeţi că se îndreaptă în prezent economia României?

M.G. Eu cred ca nu are încă o direcţie clară acum economia României. Este extrem de greu să spui că o maşină are o direcţie stabilă atunci când manetele de pe care ai putea să o ghidezi sunt rupte. Cred că Guvernul ce va urma pentru următorii patru ani trebuie să clarifice ce doreşte să aibă România în economia naţională: industrie – cât şi ce?; servicii – cât şi ce?; agricultură – cât şi ce? Apoi, trebuie să stabilească factorii prin care determină să se investească într-un domeniu sau altul, politica fiscală şi comercială şi mai ales eficientizarea instituţională pentru a nu crea piedici şi costuri întreprinzătorilor privaţi.

Mai este şi o problemă de etică ce trebuie urgent rezolvată: tratamentul egal între stat şi privat şi tratamentul egal al privaţilor, indiferent de natura şi mărimea capitalului.

B.A. Care sunt cele mai de temut ameninţări pentru economia României?

M.G.Cele mai de temut ameninţări pentru Romania sunt: neîncrederea, înstrăinarea resurselor naturale (câte au mai rămas) pe inţelegeri deja făcute şi dispariţia capitalului autohton, concomitent cu dezindustrializarea.

B.A.Care ar trebui să fie măsurile pe care să le ia statul astfel încat mediul de afaceri românesc să îşi contureze o pantă ascendentă?

M.G.Primul lucru este să simplifice legislaţia şi să stabilească cadrul de funcţionare, cel puţin pe patru ani neschimbat. Apoi, trebuie slabită presiunea fiscală, concomitent cu înasprirea pedepselor pentru evaziune. În al treilea rând, să declanşeze investiţii adevărate în infrastructura cu gestionarea corectă a banilor publici.

”Plăcerile vieţii mele sunt legate de a putea să fac oamenii fericiţi”

B.A. A fi un om de afaceri de succes, politician presupune o serie de calităţi dobândite şi înnăscute. Care consideraţi că sunt acestea în cazul celor două ipostaze?

M.G. A fi un om de afaceri de succes sau politician de succes trebuie să accepţi să poţi să te instruieşti toată viaţa, să ai calităţi morale din educaţia de acasă şi apoi dobândită şi să ai calităţi native de lider pe care să le dezvolţi prin instruire.

B.A. Care dintre titlurile pe care le dețineți considerați că vă reprezintă cel mai bine?

M.G. Titlurile le-am obţinut prin multă muncă şi le respect. Unele sunt temporare – cum sunt cele de Preşedinte ale unor ONG-uri sau cel de Consul Onorific al Republicii India; altele sunt pe viaţă, aşa cum este primul titlu primit în afara ţării în 1997, în Italia - „Femeia care a contribuit la dezvoltarea propriei naţiuni” sau cel oferit de Preşedintele României Emil Constantinescu în anul 2000 - „Ordinul Naţional <<Pentru Merit>>”, în grad de cavaler pentru merite importante în coordonarea activităţii economice. Mi-e drag şi titlul acordat în 2011 de UE, de Ambasadoare a Antreprenoriatului Feminin din Europa.

Pana la urmă, sunt o femeie de afaceri şi mi-ar plăcea ca să-mi menţin titlul de OM.

B.A. Ca om de afaceri și politician aveți cu siguranță o agendă foarte încărcată. Cum vă faceți timp și de familie?

M.G. Vorbeam de compromisuri. Când îţi asumi activităţi complexe, multiple, din care şi câştigi mai mult decât atunci când eşti doar angajat, familia trebuie să înţeleagă. În general, duminica este ziua dedicată familiei. La fel, sărbătorile şi zilele de naştere ale membrilor familiei. În plus, concediul de o săptămână este cu familia. Când sunt acasă, gătesc şi vreau să mă întâlnesc la mine acasă cu cei dragi, cu familia şi cu prietenii.

B.A. Citeam în CV-ul dumneavoastră că vă place să jucați scrable. Care sunt micile plăceri ale vieții sau poate tabieturi de la care nu ați renunța?

M.G. Plăcerile vieţii mele sunt legate de a putea să fac oamenii fericiţi. Încerc, nu ştiu cât reuşesc. Tabieturi personale: imi place să beau cafeaua cu familia, prietenii, duminica sau sâmbăta; îmi place să citesc, să joc table, să am grijă de flori (iubesc mult florile).

About Author

Business Age
Business Age este centrul de resurse pentru sectorul business care oferă cititorilor informaţii din domenii precum marketing, mărci comunitare, PR şi publicitate, juridic, educaţie financiară, economie, antreprenoriat, afaceri online şi achiziţii publice.
ad-test-3