ad-test-0
ad-test-2

Sondaj: Antreprenorii anticipează creșterea inflației și un curs de peste 4,7 lei/euro în 2018

BUCUREȘTI (MEDIAFAX) - Membrii Romanian Business Leaders (RBL), cu afaceri cumulate de 3,5 miliarde de euro şi peste 30.000 de angajaţi, văd cu „optimism foarte rezervat” următoarele 12 luni, potrivit rezultatelor Indexului de Încredere Macroeconomică prezentate miercuri de asociația antreprenorială. „Indexul de Încredere Macroeconomică înglobează percepţiile despre condiţiile generale pentru afaceri, despre cum este să fii angajat în România şi despre cum vor evolua veniturile şi averile personale în următoarele 12 luni”, precizează autorii studiului.

Încrederea antreprenorilor şi executivilor RBL în condiţiile macroeconomice din România se situează la nivelul de 52,3 puncte (unde 0 înseamnă neîncredere totală, 50 reprezintă neutralitate şi 100 înseamnă încredere totală). „Respondenţii sunt uşor mai încrezători în condiţiile curente pentru afaceri (54,8 puncte) decât în cele privind condiţiile din următoarele 12 luni (51,1 puncte)”, notează reprezentanții antreprenorilor. Potrivit rezultatelor, 98% din respondenţi se aşteaptă ca rata inflaţiei să continue să crească în următoarele 12 luni, peste 60% prevăd că va rămâne peste pragul de 3%, iar o aproape o treime spun că inflația va depăşi 3,5%. Pentru același interval de 12 luni, 8 din 10 respondenți au spus că leul va continua să se deprecieze în raport cu euro, iar 60,7% se aşteaptă ca rata de schimb să depășească pragul de 4,7 lei/euro. Respondenţii RBL sunt mai optimişti (52,3 puncte) decât profesioniştii în investiţii (41 de puncte) ai CFA Society România - organizaţie care a lansat în România Indexul de Încredere Macroeconomică în luna mai 2011 (CFA Romania Macroeconomic Confidence Index).

Potrivit rezultatelor studiului realizat în decembrie 2017, încrederea profesioniştilor din investiţii în condiţiile curente (59 de puncte) o depăşeşte uşor pe cea a antreprenorilor (55 de puncte). Pe de altă parte, diferenţa de percepţie este considerabil mai mare în legătură cu următoarele 12 luni - membrii RBL arată un optimism foarte rezervat (51 de puncte), faţă de membrii CFA Society România care sunt pesimişti (32 de puncte). În luna decembrie 2017, indicatorul de încredere macroeconomică al CFA Society România a scăzut la valoarea de 41 puncte, cea mai mică după nivelul atins în aprilie 2013, fiind cu 3,1 puncte mai redusă decât valoarea consemnată în exerciţiul anterior. Această evoluţie s-a datorat, în special, componentei de anticipaţii a indicatorului, care a scăzut cu 4,2 puncte până la valoarea de 32 de puncte (cea mai redusă valoare din octombrie 2012).

Potrivit CFA, evoluţia indicatorului de anticipaţii este datorată într-o mare măsură răspunsurilor la întrebarea privind anticipaţiile de evoluţie a venitului personal (41% dintre respondenţi anticipând reducerea venitului personal la nivelul ecconomiei comparativ cu 20% în exerciţiul anterior). „Încrederea în condițiile macroeconomice este asemenea încrederii într-un grup de prieteni. Dacă ai încredere în ei, atunci vei avea curajul să îi împrumuți, să investești în nevoile şi obiectivele comune, să construiți împreună pe termen lung. Şi te poţi baza pe această relație. Încrederea oamenilor de afaceri români, în condițiile macroeconomice din țară, este sau nu este transferată mai departe în relația cu statul, perceput ca influențator major al acestor condiții. În prezent, putem vorbi mai degrabă despre lipsa încrederii”, susţine Dragoş Neacşu, CEO al Erste Asset Management România şi membru al boardului RBL. „RBL şi CFA Society România continuă să deruleze lunar Indexul de Încredere Macroeconomică şi vor analiza şi comunica rezultatele împreună”, se arată într-un comunicat al RBL.

Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru antreprenorii și managerii de companii din mediul de business privat. CFA Society România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrată de CFA Institute (SUA).

Profesioniştii care sunt membri ai CFA Society România lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de management al activelor, fonduri de pensii, firme de consultanţă, sectorul public, instituţii de învăţământ şi companii care activează în diverse sectoare economice.

Dan Straut, dan.straut@mediafax.ro

About Author

Mediafax
Mediafax este prima agenţie de presă independentă din România, care, din 1995, deţine poziţia de lider pe piaţa românească în furnizarea de fluxuri de ştiri şi informaţii în timp real. În 2008, Mediafax a devenit prima agenţie de presă din România care şi-a exportat modelul de business. Pe piaţa din Cehia, Mediafax, o companie media lansată în iunie 2008, funcţionează ca singura agenţie de presă privată care transmite în timp real informaţii din toate domeniile. Serviciile de ştiri şi imagini sunt disponibile prin intermediul site-urilor www.mediafaxbiz.cz, respectiv www.mediafaxfoto.cz. De-a lungul timpului, Mediafax a căpătat statutul de pionier pe piaţa media românească, stabilind standarde de profesionalism în jurnalism şi lansând în premieră produse şi servicii multimedia, care oferă beneficiarilor conexiunea în timp real cu informaţia specializată de care au nevoie, precum şi o viziune de ansamblu asupra evenimentelor zilei.
ad-test-3