ad-test-0
ad-test-2

Noi prevederi legale privind protectia consumatorilor

Recent au aparut noi prevederi legale din domeniul protectiei consumatorilor de care va trebui ca cei care detin spatii comerciale sa tina cont.

Astfel, conform  Ordinului nr. 594 din 15 decembrie 2014 privind modificarea Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 72/2010 privind unele masuri de informare a consumatorilor, art. 1 din Ordinul nr. 72/2010 se va modifica si va avea urmatoarea forma: 

“Art. 1 (1) Pentru corecta informare a consumatorilor şi pentru a le da acestora posibilitatea să afle informaţii referitoare la modul în care pot face sesizări ori reclamaţii cu privire la produsele şi/sau serviciile ce le sunt puse la dispoziţie, operatorii economici au obligaţia să afişeze numărul de telefon denumit TELEFONUL CONSUMATORILOR - 0219551, adresa şi numerele de telefon/fax ale comisariatelor judeţene pentru protecţia consumatorilor în a căror rază teritorială se află operatorul economic, precum şi adresa site-ului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor: http://www.anpc.gov.ro/".

Mai mult decat atat, Ordinul ANPC nr. 594/2014 introduce un nou model al plachetei cu Telefonul Consumatorilor si cu date specifice judetului in care isi desfasoara activitatea societatea, placheta ce va trebui afisata incepand cu data de 20 ianuarie 2015. 

Afisarea se va face in campul vizual al consumatorului, la loc vizibil, langa casa de marcat ori langa orarul de functionare, in spatiul de comercializare.

Modelul plachetei va putea fi descarcat de pe site-ul ANPC sau poate fi extras din cadrul Anexelor la Ordinul ANPC nr. 594/2014.

Inspectorii ANPC pot aplica amenzi contraventionale pentru nerespectarea acestei obligatii. Desi sanctiunea nu este prevazuta expres, se apreciaza ca prin neafisarea plachetei se incalca obligatia de informare a consumatorilor prevazuta la art. 18 din Ordonanta nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor. Cuantumul amenzii contraventionale este de la 1.000 lei la 10.000 lei.

In ceea ce priveste informarea consumatorilor magazinelor on line, ordinului ANPC nr. 72/2010 privind unele masuri de informare a consumatorilor prevede urmatoarele: 

„Toti operatorii economici care administreaza site-uri de vanzari, preluare comenzi on-line si/sau publicitate la produse si/sau servicii, la serviciile turistice, de comercializare de pachete de servicii turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce (comert electronic), sunt obligati sa prezinte pe prima pagina a site-ului (home page) un link vizibil catre adresa oficiala de web a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (www.anpc.gov.ro), denumit PROTECTIA CONSUMATORILOR - A.N.P.C.”.

Astfel este de recomandat ca link-ul sus-mentionat sa fie mentionat pe pagina principala a website-ului magazinelor on line dar si a tuturor site-urilor de prezentare de produse sau servicii dedicate persoanelor fizice, avand in vedere faptul ca inspectorii ANPC pot aplica amenzi contraventionale pentru nerespectarea acestei obligatii. 

Avocat Elena Grecu

Nomenius 

elena.grecu@nomenius.ro

About Author

Elena Grecu's picture
Avocat si consilier in proprietate intelectuala, Elena Grecu este managerul agentiei de proprietate intelectuala Nomenius.(www.nomenius.ro, http://avocatii-tai.ro/avocat-elena-grecu/). Cu o experienta relevanta in domeniul dreptului proprietatii intelectuale si a dreptului comercial, doamna avocat Elena Grecu se ocupa in special de inregistrarea marcilor atat pe plan national cat si comunitar si a desenelor si a modelelor industriale, consilierea in acest domeniu si, de asemenea, se axeaza pe litigii de proprietate intelectuala si drept comercial”.
ad-test-3