ad-test-0
ad-test-2

De ce sa recomandam medierea?

Toti mediatorii pe care ii cunosc considera medierea unul dintre cele mai bune instrumente in rezolvarea litigiilor atat pentru persoane fizice, dar mai ales pentru persoanele juridice.

In mod cert, avantajele medierii sunt cunoscute in lumea mediatorilor, insa randurile de mai jos sunt dedicate in primul rand oamenilor de afaceri, precum si celor care doresc sa sprijine medierea, chiar daca nu se incadreaza in nici una din categoriile de mai sus, mediatori sau oameni de afaceri.

Imaginea!!! Probabil aspectul cel mai important in managementul oricarei afaceri.

Ce legatura poate sa aiba titlul acestui articol referitor la Mediere si imaginea unui brand, a unei companii sau a unei persoane fizice ... MEDIEREA PASTREAZA IMAGINEA!!!

Unul din avantajele cele mai importante a medierii, in detrimentul metodei clasice de rezolvarea a conflictelor/disputelor (instanta de judecata), il reprezinta faptul ca tot ceea ce se discuta in cadrul procedurilor de mediere este strict confidential, iar functie de caz, inclusiv Acordul de Mediere poate ramane confidential sau poate fi reprezentat de un nou contract sau un act aditional la contract.

Probabil ca sunt foarte putini oameni de afaceri care isi doresc ca numele lor sau a companiei pe care o conduc sa fie implicat intr-un conflict, chiar daca asta inseamna numai un dosar in instanta. Prin mediere, aceste aspecte sunt garantate si prin faptul ca mediatorul nu va putea niciodata sa divulge numele persoanelor/companiilor care au apelat la serviciile sale. Mai mult decat atat calitatea de mediator primeaza celei de martor, adica, presupunand ca, mediatorul este chemat in calitate de martor de catre instanta de judecata el nu va putea sa divulge niciunul din aspectele discutate in cadrul procedurii de mediere.

Fata de publicitatea sedintelor de judecata, expuse publicului larg si mass-mediei, in mediere, informatiile legate de un comportament gresit in afaceri, secrete profesionale, persoane publice, comportamente abuzive in familie, detalii imorale, toate acestea ramân confidentiale.

Banii!!! Ii vrem, ne intereseaza, nu dorim sa ii cheltuim usor.

Orice persoana care este implicata intr-un proces cunoaste faptul ca taxele de timbru nu sunt deloc modice si asta cu atat mai mult, pentru persoanele juridice pentru care taxele de timbru, nu de putine ori, se ridica la nivelul miilor sau zecilor de mii de euro.

Daca exista un proces in instanta, iar partile apeleaza la un mediator si de comun acord gasesc o solutie prin care sa stinga litigiul dintre ele, taxa de timbru va fi returnata (la cerere) de catre instanta. Da, va trebui suportat onorariul mediatorului, insa comparativ cu taxele de timbru onorariul este modic. Astfel, cheltuielile pentru rezolvarea unui litigiu sunt mult reduse si mai mult solutia nu imi este impusa de catre un judecator pe baza legilor ci pot sa o decida partilor pe baza nevoilor si intereselor lor.

Durata!!! Timpul inseamna bani.

Oare cand a fost ultima data cand am exclamat ”Dar mai dureaza mult, ca m-am saturat”.

Este o realitate faptul ca in Romania instantele sunt supraaglomerate, iar un proces stii cand il incepi, dar in niciun caz cand il termini, si astfel te poti trezi ca au trecut 3-4 ani si inca mai trebuie sa faci o expertiza, sa depui nu stiu ce acte, sa se mai audieze un martor, etc.

Incercati acum sa va imaginati ca puteti rezolva o disputa cu unul din parteneri in mai putin de 2-3 luni. Mediatorul aduce la masa partile din litigiu, iar acestea cu sprijinul mediatorului gasesc solutiile cele mai bune pentru ele astfel incat sa castige cat mai mult din conflictul in care sunt implicati.

O medierea poate dura intre 2 si 40 ore pe parcursul mai multor zile, iar data este aleasa de parti. Au fost cazuri cand partile au dorit sa finalizeze totul intr-o singura zi, iar medierea a durat 16 ore si la sfarsitul zilei solutia a fost agreata de toate partile.

Procedura de mediere, desfasurandu-se in afara salilor de judecata, cadrul este mai putin oficial, fara multe reguli si impuneri facute de catre o terta persoana sau de catre lege, fara constrangeri si sanctiuni pentru nerespectarea acestora.

Partenerii!!! Nu suntem singuri.

Nu stiu care din avantajele de mai sus este cel mai important sau cele care urmeaza sunt mai importante, insa un lucru este sigur, prin mediere voi putea sa imi pastrez bunele relatii cu partenii, clientii si furnizorii.

Oricat de indulgent ar fi un om, dupa 3-4 ani petrecut in instanta relatiile se deterioreaza, pe cand prin procedura medierii realatiile de colaborare vor merge mai departe intrucat fiecare dintre parti si-a satisfacut interesul din acea situatie, iar aici nu ne referim la compromis ”lasa unul, lasa si celalalt”, ci pur si simplu partile reusesc sa vada care e problema si care este solutia ccare poate oferi avantaje maxime amandurora.

In instanta de judecata, o parte câstiga si o parte pierde, desi sunt cazuri când instanta nu da dreptate nici uneia dintre parti, neexistând astfel nici un câstigator. In oricare dintre cazuri, relatiile dintre parti, deja deteriorate, sunt distruse, teren propice aparitiei unor noi conflicte.

In mediere, intelegerea apartine partilor, care câstiga intotdeauna, rezolvând disputa pe cale amiabila. Aceasta situatie creaza premisele reluarii relatiilor dintre parti existente inaintea inceperii conflictului.

Pastrarea relatiilor dintre parti se dovedeste foarte importanta in cauzele comerciale (relatiile de afaceri), in conflictele de munca (angajati, angajatori).

Acestea sunt numai cateva din avantajele medierii, insa cauza pe care am auzit-o cel mai des invocata, de ce nu functioneaza medierea in Romania, este ca instantele de judecata nu ar avea interes sa recomande medierea, intrurcat judecatorii sunt platiti la numar de dosare sau mai stiu eu orice alte aberatii. Nimic mai fals!!! Mai mult decat atat nicio lege, in nici o tara, nu este mai presus de legea partilor (modalitatea in care partile aflate intr-un conflict decid sa-l solutioneze).

Pentru cei care deja considera ca, exista oameni care vor apela la mediere, vor ajunge la un acord si nu il vor respecta nu pot sa le spun decat atat, dupa stiinta mea, pana in prezent, in Romania nu au existat cazuri in care partile sa nu respecte acordul convenit. Da, stiu despre un caz in care una din parti nu a mai putut (MARE ATENTIE!!! NU A PUTUT, NU CA NU A VRUT) sa respecte acordul de mediere ca urmare a unor conditii independente de puterea si dorinta sa.

Da medierea nu este antidotul universal al conflictelor, medierea nu este solutia tuturor conflictelor noastre, insa la acest moment dupa parerea mea, medierea este cea mai buna solutie pentru rezolvarea litigiilor.

About Author

Mihai Iulian Ghervase's picture
Mihai-Iulian Ghervase, Mediator Human Toolkit, este unul dintre cei mai importanti formatori, examinatori si experti-evaluatori in domeniul medierii din Romania. In anul 2006, a fost numit prin ordin al Ministrului Justitiei in primul Consiliu de Mediere asa cum a fost constituit si reglementat de Legea 192/2006, iar in perioada septembrie 2007 - ianuarie 2009, Mihai-Iulian Ghervase a fost numit Secretar General al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania. Din 2006, a asigurat consultanta in domeniul managementului pentru mai multe companii din domenii de activitate diverse: domeniul aeronautic, productia de mobilier, constructii civile si industriale, transport marfa.
ad-test-3