ad-test-0
ad-test-2

Cum amenință moneda comună viitorul Europei

Criza financiară globală din anul 2008 s-a transformat pe nevăzute în „criza euro” din 2010. Zona lumii care a declanșat revoluția industrială ce a condus la schimbări fără precedent ale standardelor de viață din ultimele două secole, a experimentat o perioadă de cvasistagnare.

În Euro, economistul și laureatul Premiului Nobel, Joseph Stiglitz  susține că, în ciuda faptului că moneda euro trebuia să acționeze ca o pârghie care să unească Europa și să aducă prosperitate, aceasta a făcut exact contrariul, iar criza a scos la suprafață defectele euro. Mandatul limitat al Băncii Centrale Europene de a ținti doar inflația explică modul în care politicile aplicate în țările lovite de criză au accentuat și mai mult greșelile proiectului monedei unice.

Întrebarea care se pune este: poate fi salvat euro?

Autorul demontează opinia consensuală predominantă, contrazicând susținătorii austerității și oferind o serie de planuri care pot salva continentul european de continuarea devastării, și subliniază trei moduri posibile de a merge mai departe: reforme fundamentale ale structurii zonei euro și ale politicilor impuse țărilor membre; oprirea bine controlată a experimentului euro; un sistem nou și îndrăzneț, denumit „euro flexibil”.

Despre autor:

Joseph Stiglitz este economist, laureat al Premiului Nobel și autor a mai multor bestselleruri, dintre care trei au fost publicate deja în Co-lecția de economie a editurii Publica. Este profesor la Universitatea Columbia și locuiește la New York.  

About Author

Business Age
Business Age este centrul de resurse pentru sectorul business care oferă cititorilor informaţii din domenii precum marketing, mărci comunitare, PR şi publicitate, juridic, educaţie financiară, economie, antreprenoriat, afaceri online şi achiziţii publice.
ad-test-3